Je huis als mantelzorger

13 maart 2017 door LG

Drie Nederlandse woonzorgcentra testen een ‘empathische woning’ uit, waarbij sensoren en andere slimme oplossingen ervoor zorgen dat de oudere bewoner genoeg beweegt, de weg vindt en activiteiten onderneemt.

De woning is een concept van de Technische Universiteit Eindhoven. ‘Een woning moet meer bieden dan een dak boven je hoofd, zeker voor senioren’, zegt hoogleraar Masi Mohammadi. ‘Wat als het huis deels taken van de mantelzorger of zorg over kan nemen? Een empathische woning ‘kent’ jou, voelt met je mee en reageert op je behoeften. Ze zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld voldoende beweegt, biedt verzorging op maat en draagt zo bij aan behoud van je gezondheid.’

Dat gebeurt onder meer met slimme sensoren in de muren of vloer, of met een ‘eetbare wand’ in de woonkamer. Dat is een verticale moestuin waarbij bakjes met planten of kruiden met behulp van een hendel naar boven en naar beneden kunnen. Op die manier kan de oudere blijven tuinieren, ook als hij of zij geen ladder meer op kan of geen tuin heeft. Andere voorbeelden zijn een slimme vloer die waarschuwt als je dreigt te vallen of een begeleidend lichtspoor op muur en vloer om dagelijkse activiteiten te ondersteunen of te stimuleren.

Masi Mohammadi, hoogleraar Smart Architectural Technologies aan de TU Eindhoven.

De woning wordt uitgetest in woonzorgcentra in Eindhoven, Roermond en ’s Hertogenbosch. Het pilotproject moet uitwijzen of ouderen dankzij de slimme technologie langer zelfstandig kunnen wonen.