Kameleonrobot kan van kleur veranderen

Een nieuwe robot kan van kleur veranderen zoals een kameleon. Dat doet die door een combinatie van nanodraadnetwerken en kleursensoren te gebruiken.

Artificiële camouflage imiteert de natuurlijke camouflage die te vinden is bij verschillende diersoorten. Een van de voorwaarden om artificiële camouflage goed te laten werken, is dat het een grote hoeveelheid kleuren moet kunnen weergeven en op bevel van kleur kan veranderen. Tot nu toe was dat een moeilijke opgave.

Seung Hwan Ko is professor aan het laboratorium voor toegepaste nano- en thermowetenschappen aan de Nationale Universiteit van Seoul in Korea. Hij past een nieuwe strategie toe door gebruik te maken van vloeibare kristallagen met nanodraadnetwerken. De kristallagen vangen licht op en reflecteren dat als verschillende kleuren. Samen met kleurensensoren en terugkoppelingscontrolesystemen maakten de professor een kunstmatige kameleonhuid en zette die op een robot. Het resultaat is een robot die in real time van kleur kan veranderen.

Er is nog meer onderzoek nodig om verschillende soorten textuur te kunnen herkennen en correct weer te kunnen geven. Deze ontdekking kan gevolgen hebben voor de volgende generatie van draagbare camouflagetechnologie.