Hoe robots pandemieën kunnen helpen bestrijden

Roboticaspecialisten hebben ideeën over hoe robots ingezet kunnen worden bij de uitbraak van besmettelijke ziektes. 

Robots worden nu al ingezet om de verspreiding van ziektes te voorkomen door oppervlaktes te desinfecteren zonder ermee in contact te komen. Want vaak, ook bij COVID-19, verspreiden virussen zich niet alleen van persoon tot persoon via nauw contact en de overdracht van druppeltjes speeksel, maar ook via besmette oppervlakken. Ook voor telegeneeskunde zijn er al toepassingen waarbij robots medicijnen en voedsel leveren of vitale functies meten. Er zijn zelfs robots die helpen bij grenscontroles.

De onderzoekers hebben ook ideeën voor de toekomst. Ze denken onder andere aan robots voor intelligente navigatie en detectie, bijvoorbeeld om gebieden op te sporen waar het risico op besmetting groot is en om daar meteen preventieve maatregelen aan te koppelen. Nieuwe generaties grote, kleine, micro- en zwermrobots kunnen worden ontwikkeld om continu oppervlaktes te reinigen en te steriliseren. Sociale robots kunnen sociale interacties onderhouden en therapietrouw bevorderen, zonder de verspreiding van ziektes te bevorderen. Robots kunnen toezicht houden op de naleving van quarantaines. En ze kunnen logistiek worden ingezet, bijvoorbeeld voor de behandeling van besmet afval. 

COVID-19 zou volgens de onderzoekers een kantelpunt kunnen betekenen voor hoe organisaties in de toekomst werken. In plaats van grote internationale conferenties af te gelasten, kunnen nieuwe vormen van virtueel samenkomen ontstaan. 

Bron: Science Robotics