Nieuwe chirurgische lijm is sterk, niet giftig en flexibel

19 oktober 2017 door CDR

MeTro is een nieuwe soort chirurgische gel om inwendige wonden zeer snel te hechten.

Een onderzoeksteam geleid door ingenieurs van de Universiteit van Sydney ontwikkelden een nieuwe soort chirurgische lijm. Het product heeft een hoge elasticiteit waardoor het ideaal is om flexibele weefsels, zoals de longen, te hechten. Ook wonden op aders en het hart kunnen chirurgen ermee hechten.

De enzymen die in het product zitten, kunnen artsen op voorhand modificeren. Op die manier kunnen ze de plaktijd als het ware manueel afstellen, afhankelijk van de tijd die de wonde nodig heeft om te genezen.

Na de behandeling met de lijm volgt een korte bestraling met een specifiek soort UV-licht. De werking van dat licht zorgt dat de gel zich exact op de juiste wijze verspreidt in elk deel van de wonde.

Na een minuut is de vloeibare gel omgezet in vaste vorm, die niet meer kan uitlopen. De onderzoekers testten de lijm al op de aders en longen van knaagdieren. De resultaten waren tot dusver veelbelovend.

Er bestaan al verschillende soorten chirurgische lijmen. Sommigen werken echter enkel voor uitwendige wonden, zoals Dermabond. Anderen zijn dan weer risicovol door de slechte adhesie, kunnen giftig zijn of niet sterk genoeg.

Het voordeel van MeTro is dat het sterker is dan bestaande producten en niet giftig is. Klinische testen op menselijke proefpersonen moeten echter nog bepalen of de lijm op de markt mag komen.