Robot-tandarts implanteert 3D-gedrukte tanden

23 oktober 2017 door JB

Bang van de tandarts? Wacht maar totdat hij volledig uit metaal bestaat en maar één arm bezit.

Chinese onderzoekers verbonden aan de universiteit van Beihang en de Vierde Militaire Medische Universiteit van Xian lieten een tandoperatie uitvoeren door een autonoom werkende robotarm. Dat schrijft het dagblad South China Morning Post.

De onderzoekers lieten de ingreep uitvoeren op een patiënt die twee kunsttanden nodig had. De dag voor de operatie onderging ze uitgebreide metingen. Daardoor wist het robotsysteem bijzonder accuraat te werken, met een afwijkingsmarge van minder dan 0,3 millimeter. De robotarm compenseert daarbij zijn handelingen voor hoofdbewegingen. Zelfs de meest gedisciplineerde patiënt ligt immers niet roerloos stil.

Na uitgebreide controles en proeven kon de robot de ingreep onder plaatselijke verdoving effectief uitvoeren. De toezichthoudende artsen moesten geen enkele keer tussenbeide komen. China, dat kampt met een nijpend tekort aan tandartsen, toont grote interesse in de techniek. Ook tandartsen in de VS lieten zich al assisteren door robots. Daar dienen ze vooral om implantaatoperaties op moeilijk te bereiken plaatsen in de mond te vereenvoudigen.

De Chinese onderzoekers grepen de gelegenheid aan om nog een andere innovatie uit te testen. De twee kunsttanden die de robotarm inplantte, waren beiden 3D-gedrukt. Dat lijkt steeds vaker voor te komen. Zo introduceerde het Oostenrijkse 3DMedicalPrint laatst nog een 3D-printer die niet enkel realistische kiezen produceert, maar ook volledige prothesen.