Spelen met licht

24 april 2017 door EV

De tovertafel stimuleert op een speelse manier de fysieke activiteit en de sociale interactie van dementerenden.

Omdat 90 procent van de dementerenden in zorginstellingen heel passief zijn, zocht Hester Anderiesen-Le Riche van de TU Delft een speelse manier om hun fysieke activiteit en hun sociale interactie te stimuleren. Het resultaat was de tovertafel, een kastje dat je boven een eettafel hangt en waarmee lichtanimaties op de tafel worden geprojecteerd.

Dementerenden kunnen met de lichtanimaties spelen doordat infraroodsensoren in de tovertafel de bewegingen van hun handen detecteren en erop inspelen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld herfstbladeren van tafel vegen of een bal naar elkaar duwen. 

Op dit moment staan er al 1000 tafels in vier landen opgesteld. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat volwassenen in de midden tot late fase van dementie er fysiek actiever door worden. Ze worden ook sociaal interactiever doordat ze samen spelen en over de spellen beginnen te praten. En doordat ze meer plezier maken, hebben ze minder last van boosheid, angst en verdriet.

Op dit moment bestaan er al 7 spelletjes voor dementerenden. Er zijn ook plannen voor een tovertafel voor volwassenen met een verstandelijke beperking en voor kinderen met autisme.