Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs winnen de Eosprijs 2019

Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs zijn de winnaars van de Eosprijs 2019 met hun masterproef over riothermie: een methode om rioolwater als warmtebron te gebruiken. “We betalen voor ons warm water, het is een logische stap om hier maximaal gebruik van te maken.”

Via de Eosprijs bekronen het maandblad Eos en Scriptie vzw jaarlijks de beste scriptie in de harde wetenschappen. De prijs ter waarde van 1.000 euro gaat dit jaar naar Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs voor hun scriptie 'Het potentieel van rioolwater als warmtebron in een verwarmingssysteem', waarmee ze een master in de industriële wetenschappen behaalden aan de KU Leuven. De studenten voerden een test uit op Campus Arenberg van de KU Leuven om te achterhalen wat de mogelijke uitstootreducties en de financiële haalbaarheid van riothermie zijn.

“Na het gebruik van een douche, afwasmachine of bij het afgieten van de aardappelen is water nog steeds warm wanneer het door de leidingen naar de waterzuiveringsinstallatie stroomt. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in het rioleringsnetwerk gemiddeld 17°C bedraagt. Een ideale temperatuur waarmee men met een warmtepomp de warmtevraag van een gebouw kan beantwoorden."

Origineel en relevant

De Eosjury prees het werk, die antwoorden probeert te formuleren op de huidige energievraagstukken: “Het onderzoek is origineel, toegepast en relevant. De studenten hebben zelf een zeer grote bijdrage in het onderzoek geleverd door de test op te zetten. Het begeleidende artikel is bovendien vlot geschreven en publiceerbaar in Eos Wetenschap.”

De jury koos hun werk uit 128 inzendingen. Ook het publiek kon via een poll meebepalen wie de winnaar werd. Deze 1.500 stemmen telden voor een kwart mee in de totale beoordeling. Stefaan en Timon winnen een cheque van 1.000 euro en een artikel over hun werk in EOS Magazine.

Tijdens de plechtige uitreiking in het Lamot in Mechelen, vielen ook Jarne Pollie (Vlaamse Scriptieprijs), Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier (Klasseprijs voor onderwijsscripties), Nick Staut (Agoriaprijs voor technologisch onderzoek), Machteld Poriau, Sarah De Witte & Lisa Depraetere (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek) in de prijzen.