Boekrecensie

Veilig online met 'Ik weet je wachtwoord'

08 oktober 2020 door EV

Als een moderne Vergilius gidst Daniël Verlaan de lezer door de donkere krochten van het web.

Laten we met het slechte nieuws beginnen: de meeste mensen zijn makkelijk te hacken. Waarschijnlijk ben jij een van hen. Wellicht gebruik je vaak slechte wachtwoorden, klik je soms achteloos op bizarre linkjes en open je al eens verdachte bestanden. Hoor ik je nu denken dat jou niets zal overkomen omdat je niet interessant genoeg bent voor cybercriminelen? Zodra je een bankrekening of identiteitskaart hebt, is dat een illusie. 

In zijn boek heeft de Nederlandse techjournalist Daniël Verlaan het niet alleen over wachtwoorden, maar over andere aspecten van online veiligheid. Met waargebeurde verhalen geeft hij je een inkijk in de donkere krochten van het web, legt hij uit hoe hackers denken en te werk gaan, en beschrijft hij wat de vaak verschrikkelijke gevolgen van hun acties kunnen zijn. 

Je kunt je apparaten nog zo goed beveiligen, de zwakste schakel, dat blijf jij

Het is volgens Verlaan niet zijn bedoeling om je angst aan te jagen, maar net om je te wapenen tegen hackers. ‘Al die criminaliteit lijkt soms uitzichtloos, maar dat is het alleen als je onvoldoende inzicht hebt in de duistere kant van het internet’, schrijft hij. ‘Daarom dit boek, want geen betere remedie tegen uitzichtloosheid dan inzicht.’ 

Gelukkig is er ook goed nieuws. Er zijn relatief makkelijke manieren om je te beschermen tegen datalekken en tegen het misbruik van je wachtwoord en andere privégegevens. Op het einde van elk hoofdstuk krijg je een reeks tips waarmee je zelf aan de slag kan om jezelf te beschermen. En aan het eind van het boek vind je een kort en bondig stappenplan om veilig online te zijn. Verlaans belangrijkste waarschuwing: je kunt je apparaten nog zo goed beveiligen, de zwakste schakel, dat blijf jij.