App geeft eetgewoontes prijs

24 september 2015 door Eos-redactie

Onderzoek via een mobiele app wijst uit dat de meeste mensen maar een kwart van hun dagelijkse calorieën voor de middag consumeren, en amper een derde na zes uur 's avonds.

Uit de citizen science-studie van het Amerikaanse Salk Institute, gepubliceerd in het vakblad Cell Metabolism, blijkt daarnaast dat de meerderheid van de (Amerikaanse) proefpersonen gedurende een tijdsspanne van vijftien uur eet. Dat wil zeggen dat er vijftien uur zit tussen de eerste maaltijd en de laatste snack van de dag, bijvoorbeeld zeven uur 's morgen en tien uur 's avonds. Dat terwijl eerder onderzoek op muizen al aantoonde dat een kortere tijdsspanne misschien een gunstig effect heeft in de strijd tegen obesitas en diabetes.

De wetenschappers ontwikkelden een app waarmee gebruikers/proefpersonen alles wat ze eten en drinken fotograferen en doorsturen - van een uitgebreide maaltijd tot een appel of snoepreep tussendoor. De studie nam alleen personen tussen 21 en 55 jaar mee.

Daarnaast gingen de onderzoekers ook na of de app mensen kan helpen te diëten. In een studie van beperkte omvang testten ze acht mensen met overgewicht die gedurende een tijdsspanne van minstens veertien uur aten. De tijdsduur werd ingekort tot tien à elf uur, en dat zestien weken lang. Na die periode hadden de proefpersonen gemiddeld 3,5 procent van hun lichaamsgewicht verloren. Bovendien gaven ze aan beter te slapen en zich fitter te voelen.

Via de website http://mycircadianclock.org is de app te downloaden, voorlopig wel enkel in de VS. Nadat je de app twee weken gebruikt hebt, krijg je een persoonlijk 'feedogram' die je eetgewoontes en eetpatroon visualiseert.