De race om kweekvlees

18 mei 2017

In het lab gekweekt vlees is technologisch haalbaar, maar wie kan het commercialiseren? Vandaag kost kweekvlees nog 60 euro per kilogram.

In juni vorig jaar lanceerde de Amerikaanse start-up Impossible Foods een volledig diervrije hamburger. De Impossible Burger is milieuvriendelijker, veiliger en diervriendelijker dan de klassieke vleesburger. En hij smaakt nagenoeg even goed: genetisch gemodificeerde gist geeft de plantaardige burger een bloederig uitzicht en een textuur die aan echt vlees doet denken. Andere start-ups kweken volop gevogelte, vis, melk en eieren in het lab.

Alleen zijn deze synthetische producten nog niet klaar voor massaproductie. Daarvoor liggen de productiekosten nog te hoog. ‘Om de prijs te doen zakken, moeten we nog een aantal technische obstakels overwinnen,’ zegt Mark Post, oprichter van Mosa Meat en ontwikkelaar van de eerste synthetische hamburger in 2013, in Eos.

De eerste prioriteit voor Post is stamcellen in een grotere dichtheid kweken. ‘Zolang dat niet lukt, zal kweekvlees 60 euro per kilogram blijven kosten,’ zegt hij in Eos. Momenteel experimenteert Post met tanks gevuld met herbruikbare kunststofbollen waaraan de cellen zich kunnen hechten. Dat moet het productieproces efficiënter, maar ook milieuvriendelijker maken.