Gezonder snacken door wachttijd

11 april 2017 door MVS

Een wachttijd bij verleidelijke, calorierijke snacks in verkoopautomaten doet de keuzes van mensen verschuiven naar gezondere alternatieven.

Uit het onderzoek bleek dat de verkoop van gezonde snacks toenam bij zowel de vertraging, de korting van 25 cent op gezonde snacks, als de 25 cent extra bij ongezonde opties

Je staat voor een verkoopautomaat. Voor snoep of chips moet je 25 seconden na betaling wachten, terwijl een gezond alternatief direct beschikbaar is. Wat zou je kopen?

Onderzoekers naar preventieve geneeskunde ontwikkelden zo'n verkoopautomaat. In de machine is een systeem ingebouwd dat je 25 seconde laat wachten op je ongezonde snackkeuze. De gezonde snacks daarentegen zijn direct verkrijgbaar. Via een LED-scherm zie je de vertragingstijd die aftelt als je voor een van de ongezonde opties kiest. In die wachttijd kun je alsnog kiezen voor een gezondere snack.

De onderzoekers plaatsten zes machines op drie verschillende plaatsen en testten zes verschillende interventies: (1) geen interventie, (2) 25 seconde vertraging bij ongezonde snacks, (3) 25 cent korting op gezonde snacks, (4) 25 cent extra voor ongezonde snacks, (5) 25 seconde vertraging bij gezonde snacks en 25 cent korting op gezonde snacks, en (6) 25 seconde vertraging en 25 cent extra bij ongezonde snacks. Ook waren de gezonde snacks duidelijk met een andere kleur gelabeld dan de ongezonde opties. De maatregelen testten ze bij in totaal 32.662 verkochte items.

De gezonde snacks moesten aan minstens vijf van de zeven criteria beantwoorden die de wetenschappers opstelden: (1) minder dan 250 calorieën per portie, (2) maximaal 35 procent van de calorieën van vet, (3) minder dan 350 milligram natrium per portie, (4) geen transvetten, (5) minder dan 5 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigde vetten per portie, (6) meer dan 1 gram vezels per portie en (7) minder dan 10 gram toegevoegde suikers per portie.

Uit het onderzoek bleek dat de verkoop van gezonde snacks toenam bij zowel de vertraging, de korting van 25 cent op gezonde snacks, als de 25 cent extra bij ongezonde opties. Hieruit blijkt dat lichte nudging naar gezondere keuzes werkt. Bij de ingebouwde vertraging bleek een toename van 5 procent van de totale verkoop van gezondere opties, terwijl de totale omzet van de verkoop niet afnam - wat belangrijk is voor exploitanten van verkoopautomaten. Eerdere interventies bij snoepautomaten focuste op een volledige verwijdering van de ongezonde keuzes. Deze restrictie leidde echter tot een beperking van de keuzemogelijkheden en verminderde de winsten waar scholen, werkplaatsen en andere organisaties op rekenden.