Boekrecensie

Introductie in nudging

09 april 2020

Nudges, of ‘duwtjes in de gewenste richting’, zijn de ideale strategie om de juiste beslissingen te nemen. Dat vinden Denise de Ridder en Lars Trummers, respectievelijk hoogleraren psychologie en bestuurs- en organisatiewetenschappen.

Ze schreven er samen dit boek over.

Hoewel de titel doet vermoeden dat het hele boek over nudging zal gaan, leiden zij het concept pas halverwege het boek in. De voorgaande hoofdstukken vormen een meerwaarde voor wat volgt, maar zijn erg uitvoerig beschreven. Er wordt lang stil gestaan bij psychologische begrippen zoals heuristieken, zelfregulatie en denksystemen. Interessante kost, maar niet meteen to the point.

Vervolgens laten de auteurs zien hoe organisaties nudging inzetten en hoe werknemers of klanten daar niet altijd mee opgezet zijn. Bijvoorbeeld wanneer de duurste verzekering als standaard optie wordt ingesteld. De focus verschuift dus van hoe je als individu de techniek kunt toepassen naar hoe bedrijven nudges gebruiken en misbruiken. Niet onlogisch gezien Trummers’ achtergrond. 

Dit boek is zeker geen zelfhulpboek met expliciete tips om juiste beslissingen te nemen. Het is een heldere, eerder opsommende beschrijving van wat nudges zijn, hoe ze ons gedrag beïnvloeden en wat de belangrijkste gelerateerde concepten zijn. Wie op zoek is naar een inleidend boek over nudging, is hier dus wel even zoet mee. Als je echter worstelt met beslissingen nemen en je dé techniek zoekt om hieraan te werken, is andere lectuur aan te raden.