Gezonde snacks aan de kassa kunnen ons eetgedrag verbeteren

De positionering van displays in de winkel beïnvloedt onze koopkeuzes en kan gezonde eetgewoontes maken of kraken.

Vooral de zone vlak voor en aan de kassa is een hotspot voor junkfood. De producten die je daar vindt, zijn vaak snacks met grote hoeveelheden suiker of zout. Enkele studies suggereerden eerder al dat je het gedrag van consumenten kan veranderen door die snacks te vervangen door gezondere opties.

Klanten aan de ‘gezonde kassa’ kochten dubbel zoveel gezonde producten als klanten aan de gewone kassa’s

Die studies kwamen het New York City Department of Health and Mental Hygiene ter ore. Het centrum werkte al samen met 1.000 winkeluitbaters om meer voedzame eetwaren naar de rekken te krijgen en die sterker te promoten. ‘De voedingsindustrie speelt heel handig in op consumentisme’, zegt departementsonderzoeker Tamar Adjoian. ‘Als wij gezonde middelen toegankelijker of aantrekkelijker weten te maken, dan kunnen we die producten beter doen verkopen.’

Adjoian en haar collega’s vonden drie supermarkten in de Bronx die wilden meewerken aan hun experiment. Eén kassa in elke winkel onderging een metamorfose: snoep, koekjes en andere verwerkte snacks ruimden baan voor fruit, noten en soortgelijke middelen met 200 of minder calorieën per portie. In elke winkel monitorden de onderzoekers twee weken lang de aankopen over zes periodes van telkens drie uur.

Slechts 4 procent van de meer dan 2.100 shoppers kocht iets aan de kassa. Maar van die 4 procent kochten klanten aan de ‘gezonde kassa’ meer dan dubbel zoveel gezonde producten als klanten aan de gewone kassa’s. Bovendien kochten ze minder vaak ongezonde producten – de onderzoekers registreerden een daling van 40 procent.

De impact van een gezonde kassa lijkt daarmee klein. Toch hoopt Adjoian dat meer kassa’s een make-over krijgen. Volgens haar kunnen ze consumenten leiden naar voedzame, caloriearme tussendoortjes. Momenteel gaan gezondheidsdepartementen na hoe ze meer gezonde opties naar kassa’s kunnen krijgen.