Mediterraans dieet voorkomt borstkanker

13 maart 2017 door EV

Na de overgang een mediterraans dieet volgen, voorkomt een derde van een specifieke vorm van borstkanker.

Wat aten 62.573 vrouwen van 55 tot 69 jaar de voorbije 20 jaar? Hoe dicht leunde hun voedingspatroon aan bij het mediterraans dieet? En hoe heeft dat hun risico op borstkanker beïnvloed? Dat was het opzet van een grootschalige studie onder leiding van Piet van den Brandt van de universiteit van Maastricht.

Het mediterraans dieet is vooral gebaseerd op plantaardige eiwitten uit groenten en fruit (zoals noten, linzen en bonen), volle granen, vis en enkelvoudig onverzadigde vetten (zoals olijfolie). Het bevat weinig geraffineerde granen (zoals wit brood en witte rijst), rood vlees en zoetigheden.

Van de ruim 62.000 vrouwen kregen er 3.354 in de loop van de studie borstkanker. Uit de resultaten die nu zijn verschenen in het International Journal of Cancer blijkt dat als alle vrouwen het dieet na de overgang nauwgezet hadden opgevolgd, 32,4 procent van de gevallen van een specifieke vorm van borstkanker waren voorkomen. Het gaat over oestrogeenreceptor-negatieve borstkanker, die ongevoelig is voor het hormoon oestrogeen en meestal een slechtere afloop kent dan andere vormen van borstkanker. Mediterraans eten had ook 2,3 procent van alle andere vormen van borstkanker voorkomen.

Van het mediterraans dieet staat al langer vast dat het ook het risico op hart- en vaatziekten vermindert.