Verleidelijke benaming maakt groenten aantrekkelijker

12 juni 2017 door MVS

Groenten labelen met weldadige omschrijvingen maakt ze aantrekkelijker, waardoor de groenteconsumptie toeneemt.

Sweet sizzilin’ green beans’ (zoete zinderende boontjes) of ‘crunchy shallots’ (knapperige sjalotjes)… wetenschappers van Stanford Universiteit testten of weldadige beschrijvingen, die typisch zijn voor minder gezonde voeding, de groenteconsumptie doen stijgen. Gezondere voedingsmiddelen worden volgens veel mensen namelijk als minder lekker beschouwd.

De studie werd uitgevoerd bij een grote universiteitskantine en de data werd verzameld op elke werkdag gedurende het eerste studiesemester in 2016. Elke dag werden de groenten op vier verschillende manieren gelabeld:

  1. Standaard (bv. bieten, boontjes of wortelen)
  2. Gezond restrictief (bv. gezonde keuze bieten, zonder toegevoegde suikers, light & low carb boontjes en sjalotjes, of worteltjes met suikervrije citrusdressing),
  3. Gezond positief (bv. Bieten met antioxidanten, gezonde energie-boostende boontjes en sjalotjes, of slimme keuze vitamine c citrusworteltjes)
  4. Weldadig (bv. explosieve chili en pittige met limoen besprenkelde bietjes, zoete zinderende boontjes en knapperige sjalotjes, of met citrus geglazuurde worteltjes met een twist).

Hoewel de omschrijving veranderde, werd er niks aangepast aan de manier waarop de groente werden bereid en geserveerd.

De onderzoekers telden discreet het aantal maaltijden met groenten die werden verkocht en wogen de hoeveelheid groenten in het serveerschaaltje. Tijdens de studie kozen 8.279 van de 27.933 mensen groenten bij hun maaltijd.

Aantrekkelijke beschrijvingen zorgden voor 25 procent meer mensen die groente kozen in vergelijking met de standaard labels, 41 procent meer dan het gezond restrictieve label en 35 procent meer mensen dan het gezond positieve label.

Ook resulteerde het aantrekkelijk labelen van de groenten in een toename van 23 procent van het totaal verkochte gewicht van de groenten ten opzichte van de standaard omschrijving. Het gewicht groenten nam met 33 procent toe in vergelijking met het gezond restrictieve label. En er was een 16 procent niet-significante toename in vergelijking met het gezond positieve label.

Verder onderzoek moet uitwijzen hoe goed de effecten zijn te generaliseren naar een andere context, zoals een supermarkt, om te zien of aantrekkelijke omschrijvingen kunnen helpen bij het overkomen van de culturele mentaliteit dat gezond voedsel minder lekker is.