Wiskunde is Sexy

Wiskunde is Sexy

Archimedes reageerde geprikkeld toen een Romeinse soldaat hem stoorde bij een meetkundige schets op het strand van Syracuse. Hij wilde zijn zandberekening niet zomaar achterlaten en betaalde die weigering met zijn leven. Wiskunde: onverantwoord interessant!
 

Wat bezielt toch sommige mensen om hun leven (of toch zeker hun nachtrust) op te offeren voor deze femme fatale van de wetenschappen? Met veel plezier zoeken we het voor u op.


Aan de andere kant heeft de wiskunde te kampen met een muf en saai imago. Misschien is dit omdat het vak soms wel een beetje ontoegankelijk is, zelfs voor andere wiskundigen. Daaraan wordt de laatste tijd iets gedaan: er verschijnen meer en meer wiskunde-populariserende boeken op de markt. Zelden geraken die boeken tot in onze betere boekhandels, en hoe kan je dan weten dat ze bestaan? Wij helpen je hierbij een handje.

Paul Levrie, Rudi Penne en Stijn Dierckx (niet op de foto) doceren wiskunde aan de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Rudi is ook verbonden met het departement Wiskunde-Informatica van de Universiteit Antwerpen en Paul is onderzoeker aan het departement Computerwetenschappen van de KULeuven. Paul is ook redacteur van Pythagoras (www.pyth.eu), het wiskundetijdschrift voor liefhebbers.

Meest behandelde onderwerpen:

De draak van Daenerys, Archimedes en het volume van een bol

De draak van Daenerys, Archimedes en het volume van een bol

De gemiddelde leerling zal zich uit zijn schoollessen Archimedes vooral herinneren als de naakte man die uit zijn bad sprong terwijl hij Eureka riep, en niet zozeer als wiskundige. Twee eeuwen na zijn dood vond Cicero het graf van Archimedes, en beschreef hij een grafsteen met een reliëftekening van een bol in een cilinder.  Dit kan kloppen want van al zijn ontdekkingen was Archimedes het meest trots op zijn formule om het volume van een bol te berekenen. Eigenlijk was hij vooral trots op de methode waarmee hij de volumes van de bol, de kegel en de cilinder wist te vergelijken met elkaar.