
Nederlanders zien Schrödingers katten
Nederlandse wetenschappers hebben een manier gevonden om te kijken in de ‘Doos van Schrödinger’.
Nederlandse wetenschappers hebben een manier gevonden om te kijken in de ‘Doos van Schrödinger’.
Ruim de helft minder pestgedrag op Nederlandse scholen na invoering Fins antipestprogramma.
De resten van een half miljard jaar oud zeediertje bevat het oudste bewaard gebleven centraal zenuwstelsel. Het schept klaarheid over de voorouders van spinachtigen.
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap worden blootgesteld aan fijn stof, lopen een hoger risico op een baby met een te laag geboortegewicht en een te kleine hoofdomtrek.
Bonobo's verwerken hun emoties op een soortgelijke manier als menselijke kinderen dat doen. En ze kunnen zich inleven in de gevoelens van soortgenoten.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ons brein een pijnstillende stof aanmaakt als we een emotionele belediging incasseren.
Jongeren die veel alcohol drinken, brengen hun hersenen wellicht schade toe. Hun brein is nog in volle ontwikkeling en overmatig drankgebruik kan hun leervermogen, geheugen en denkprestaties flink aantasten.
De twee groepen leefden 2.000 jaar naast elkaar, met weinig bloedvermenging, blijkt uit een grootschalige DNA-studie van oude skeletten in Science.
Het Delftse Nuon Solar Team is dit jaar de winnaar van de World Solar Challenge in Australië. Solar Team Twente eindigde derde.
Rond een 150 lichtjaar verre ster hebben mogelijk waterrijke exoplaneten gecirkeld.
Leuvens hoogleraar Jean-Jacques Cassiman heeft aangetoond dat het vermeende hoofd van koning Hendrik IV van Frankrijk en het bloed op de zakdoek van Lodewijk XVI niet overeenkomen met het DNA van de Bourbon-dynastie.
Recent onderzoek laat zien dat de diepe atmosferen van de planeten Jupiter en Saturnus brokken diamant kunnen bevatten die in vloeibare waterstof en helium drijven.
Wat weten we op dit moment met zekerheid over de figuur Christus?
Een team Belgische en Boliviaanse archeologen heeft op de bodem van het Titicacameer in Bolivia een grote hoeveelheid oude kunstschatten gevonden. Het gaat om voorwerpen van 2.000 tot 2.500 jaar oud.
Wetenschapper van het MIT hebben een nieuwe soort robotjes ontwikkeld die zichzelf samenstellen.
De Nobelprijs voor Scheikunde gaat dit jaar naar de Oostenrijker Martin Karplus, de Zuid-Afrikaan Michael Levitt en de Israëliër Arieh Warshel.
Als de ontdekking wordt bevestigd, is het de planeet met het kortst bekende 'jaar'.
Onderzoekers hebben met behulp van een nieuwe 3D-printtechniek microscopisch kleine kooitjes gemaakt waarin bacteriën passen. Zo kunnen ze de interactie tussen soorten bestuderen.