
Is de oorzaak van fibromyalgie eindelijk ontrafeld?
Onderzoekers van de UGent vinden een nieuwe verklaring voor het chronisch pijnsyndroom fibromyalgie en banen de weg voor nieuwe behandelingen.
Onderzoekers van de UGent vinden een nieuwe verklaring voor het chronisch pijnsyndroom fibromyalgie en banen de weg voor nieuwe behandelingen.
Het aantal positieve covid-19-stalen waarvan het genoom in kaart wordt gebracht neemt toe. Dat leert ons niet alleen iets over de verspreiding van besmettelijkere virusvarianten. Het helpt ook de reactie van het virus op behandelingen en de vaccins op te volgen. ‘Als meer mensen gevaccineerd worden, stijgt de druk voor het virus om te muteren.’
Vaccinatietwijfel wegnemen betekent ook het vertrouwen in overheid, artsen en wetenschap herstellen. Pas daarna is het zinvol om uit te leggen hoe een vaccin werkt, schrijft arts en journalist Marleen Finoulst.
Zowel de federale als de Vlaamse overheid kochten miljoenen sneltests aan. Die worden momenteel ingezet in scholen, triageposten, huisartsenpraktijken en de zorgsector. Met de sneltests kunnen we kostbare tijd winnen. Maar zijn ze betrouwbaar en voor wie kunnen we ze gebruiken?
Door gallium kneedbaar te maken krijgt het metaal interessante nieuwe toepassingen.
De zon, maan, sterren, aarde en andere planeten zijn allemaal bolvormig. Hoe komt dat? Alejandro Chavez van Cosmodrome legt het uit in dit filmpje.
De bevindingen maken de baan vrij voor een efficiëntere behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom en andere voedselintoleranties.
Naar het theater of de cinema gaan is voorlopig niet toegestaan. Maar hoe gaan we het best zitten als het weer mag? Wiskundige Rudi Penne vindt inspiratie bij sangaku's, Japanse meetkundige puzzels, om efficiënt afstand te houden.
Dat de reuzenwolven uit Game of Thrones ooit echt bestaan hebben, wisten we al. DNA-onderzoek werpt nieuw licht op hun verwantschap met de grijze wolf én de manier waarop ze zijn uitgestorven.
Blogger Hannelore brengt een ode aan schimmels: 'Natuurlijk kijken we allemaal weleens naar zo’n mooie rode paddenstoel met witte stippen, maar wie kijkt ooit om naar de witte laag die over de gevallen bomen groeit?'
Lees jij wel eens je horoscoop, misschien gewoon voor de grap? Je bent niet de enige: al millennia lang voelen we ons onweerstaanbaar aangetrokken tot astrologie. In deze podcast ontrafelt prof. Steven Vanden Broecke de complexe verhouding tussen wetenschap, astrologie en geloof.
Aziaten kunnen de bittere smaak van broccoli, spruitjes en pure chocolade beter proeven dan westerlingen. Volgens nieuw onderzoek komt dat door een verschil in het aantal smaakpapillen op het puntje van de tong.
Word lid van Eos Insider en ontvang één keer per week een inspirerend, prikkelend of anders interessant premium artikel rechtsreeks in je mailbox.
Dagvlindersoorten blijven in Vlaanderen en de rest van West-Europa achteruitboeren. Om het tij te keren, is een aanpak op landschapsschaal nodig. ‘Zelfs ‘algemene’ soorten zijn niet langer algemeen.’
Astronomen hebben een planeet ontdekt bij een van de oudste sterren van ons Melkwegstelsel. De exoplaneet is ongeveer vijftig procent groter dan de aarde en doet minder dan twaalf uur over één omloop om zijn ster.
Muizen die zien dat een andere muis een pijnstiller krijgt, ervaren daarna ook minder pijn.
De bruine nachtboomslang klimt in hoge bomen of palen door zijn lichaam als een lasso rond de paal te krullen en zich vervolgens omhoog te hijsen.