
Hersenactiviteit verraadt of je iemand begrijpt
Aan iemands hersenactiviteit kun je zien of die persoon jou begrijpt. Het onderzoek van Marlies Gillis biedt uitzicht op beter afgestelde gehoorapparaten en inzicht in comapatiënten.
Aan iemands hersenactiviteit kun je zien of die persoon jou begrijpt. Het onderzoek van Marlies Gillis biedt uitzicht op beter afgestelde gehoorapparaten en inzicht in comapatiënten.
Ignace De Decker onderzoekt uiteenlopende manieren om de levenskwaliteit van brandwondenpatiënten te maximaliseren.
Ruth Styfhals onderzoekt de hersenen van octopussen. Die dieren hebben een heel grote cognitie, maar ze beschikken over heel andere hersenen dan de onze. Styfhals wil zo de essentie van het brein ontdekken.
Met een slimme combinatie van laserlicht en kleurstof wil Karen Peynshaert een membraan in het oog doorboren dat nu nagenoeg geen enkel geneesmiddel doorlaat naar het netvlies.
In een dataset van de Large Hadron Collider in het CERN hebben deeltjesfysici een zeldzaam fenomeen waargenomen. Didar Dobur, professor deeltjesfysica aan UGent, leidde het onderzoek.
Op de zon is momenteel een zonnevlek te zien die vier keer zo groot is als de aarde. Ze is groot genoeg om met het blote oog zichtbaar te zijn, mits je je ogen beschermt met een eclipsbril of een speciaal zonnefilter.
Meer en meer beroepen voetbalclubs zich op artificiële intelligentie voor de scouting van spelers en het voorspellen van wedstrijduitslagen. Emilie Grégoire (VUB) zocht voor je uit hoe feilloos AI echt is.
In de zomer van vorig jaar kampte Europa met een van de ergste droogtes sinds de metingen. Dit jaar zit er niet veel beterschap in.
Het is koffiedik kijken hoeveel mensen in België een hoge bloeddruk hebben. Een nieuwe campagne moet daar verandering in brengen.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een nieuwe richtlijn uitgebracht over kunstmatige zoetmiddelen. De organisatie raadt het gebruik af bij de behandeling van overgewicht en niet-overdraagbare ziekten, hoofdzakelijk omdat ze nutteloos zijn.
De tijgermug (Aedes albopictus) is een belangrijke overdrager van ziekteverwekkers. De exotische steekmug werd vorige zomer meermaals gespot in België. Vindt de mug in onze regio een nieuwe thuis?
Hoe, wanneer en waarom bepalen muggen welke mensen ze bijten en welke niet? Een uniek experiment in een enorm onderzoekscentrum in open lucht leverde nieuwe inzichten op.
Al vijfduizend jaar bezorgt hsv-1, de voornaamste stam van het herpesvirus, ons koortsblaasjes. Eerder weten genetici het ontstaan van de virusstam aan de opkomst van de romantische zoen, een gewoonte die volgens hen in de bronstijd in zwang kwam. Maar andere onderzoekers fluiten hen nu terug. We zouden elkaar al veel langer op de mond kussen.
Onze band met de enigmatische neanderthaler, historische migraties en epidemieën: de sporen ervan zijn nog te zien in ons DNA. Hoe ontrafel je die geschiedenis? Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven) legt het uit in onze podcast Vraag Het Aan.
Bewegen is goed. Maar niet als het een manier is om te ontsnappen aan mentale problemen.
Hoe meer pijn je hebt over je hele lichaam, hoe groter je risico op geheugenstoornissen.
Op dagen met meer luchtvervuiling stijgt het aantal zelfdodingen.
Paddenstoelen zijn in staat bio-elektrische signalen te genereren. Japanse wetenschappers slaagden er voor het eerst in om in het bos dergelijke signalen op te meten. Vooral na regen blijken paddenstoelen erg actief. ‘Praten’ ze echt met elkaar?