
Zijn er doctors in de zaal?
Hoe vat je jarenlang wetenschappelijk onderzoek helder samen? Dat wil SciMingo onderzoekers leren. Via de jaarlijkse Vlaamse PhD Cup gaat de organisatie op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen.
Hoe vat je jarenlang wetenschappelijk onderzoek helder samen? Dat wil SciMingo onderzoekers leren. Via de jaarlijkse Vlaamse PhD Cup gaat de organisatie op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen.
Een specifiek eiwit dat kattenallergie veroorzaakt, kan worden uitgeschakeld met de genbewerkingstechniek crispr-cas. Zet dat de deur open voor 'crispr-katten'?
In de rubriek 'Boek op recept' bevelen psychologen, psychiaters en therapeuten boeken aan voor patiënten, wat op de werkvloer bekend staat als bibliotherapie. Deze keer: Sonja Rutten raadt Welkom in het rijk der zieken aan.
Een nieuwe studie biedt een mogelijk antwoord op de vraag ‘Waarom ik?’.
Bezoek op 10, 11 en 12 mei de boeiende wetenschapsavonden georganiseerd door de Universiteit van Vlaanderen in Herent.
Het beeld is met zijn ruim 83 miljoen pixels het hoogsteresolutiebeeld dat van de zon en haar corona is gemaakt.
Grondstoffen en goederen recyclen of hergebruiken vermindert de druk op het milieu. Ook het klimaat profiteert van de circulaire economie. Maar krijgen we de kringloop ooit helemaal gesloten?
Jaarlijks worden in Nederland en België meer dan anderhalf miljoen mensen gebeten door een teek. Dit kan onschuldig zijn, maar je kunt er ook erg ziek van worden. Waarom bijt een teek? En wat moet je doen als je gebeten bent?
Wat als de dokter je geen medicijn, maar een portie natuur zou voorschrijven? In de natuur zijn doet wat met je, zegt politicoloog en milieuwetenschapper Hans Keune. Wat dat groen dan precies voor je gezondheid betekent, hoor je in de podcast Vraag Het Aan.
Bepaalde biologische factoren kunnen agressie bij kinderen veroorzaken. “Onstekingsprocessen bijvoorbeeld kunnen samenhangen met agressief gedrag”, zegt biologisch psycholoog Fiona Hagenbeek.
Voor het eerst zien astronomen hoe een geëxplodeerde ster niet alleen uitzet, maar ook voor een stuk naar binnen beweegt.
Biedt de e-sigaret een unieke kans om miljoenen rokers te helpen stoppen? Experts zijn verdeeld, Big Tobacco bemoeilijkt het debat. ‘Dat de industrie vapen promoot om meer tabaksvrije producten te verkopen, is geen argument om schadebeperking als gezondheidsstrategie af te wijzen.’
Volgens de vijfsecondenregel mag je voedsel dat op de grond valt, toch nog opeten wanneer je het binnen de vijf seconden opraapt. In die korte tijdsspanne zouden bacteriën de kans niet krijgen de voedingswaar te besmetten.
Na een donkere winter, kijken velen onder ons uit naar langere dagen en meer zonneschijn. Toch krijgen we in de lente vaak te maken met wisselvallig weer. Regent het echt meer en feller in de lente? Weerman Bram Verbruggen zocht het uit.
Wat nu als je een vliegtuig uit veel lichter materiaal kan bouwen, waardoor het dus minder brandstof nodig heeft? Dat materiaal bestaat! Maar... het kan helaas niet zo goed tegen een stootje. Dr. ir. Sidney Goossens, ingenieur fotonica aan de VUB vertelt in zijn college hoe hij dat wilt oplossen.
Het gaat niet goed met onze bossen. Het veranderende klimaat verzwakt bomen en maakt hen vatbaarder voor allerlei ziektes en plagen. INBO zocht uit hoe het bosareaal in Vlaanderen aan te passen aan deze nieuwe realiteit.
Op zondag 17 april vertrok Wim Van Bortel van het Instituut voor Tropische Geneeskunde samen met Artsen Zonder Grenzen naar Burundi voor een malariapreventieproject. We spraken hem net voor hij vertrok, samen met zijn collega Eline Kattenberg.
De eerste tulpenbollen die de Lage Landen in de zestiende eeuw bereikten waren afkomstig uit het toenmalig Ottomaanse rijk. Alleen de wilde tulp (Tulipa sylvestris) legde een andere weg af.