
Niet alleen pijn, ook pijnverlichting is sociaal overdraagbaar
Muizen die zien dat een andere muis een pijnstiller krijgt, ervaren daarna ook minder pijn.
Muizen die zien dat een andere muis een pijnstiller krijgt, ervaren daarna ook minder pijn.
De bruine nachtboomslang klimt in hoge bomen of palen door zijn lichaam als een lasso rond de paal te krullen en zich vervolgens omhoog te hijsen.
De Nederlandse viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC) maakt deel uit van het team dat in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie reconstrueert hoe de pandemie is begonnen. ‘Wellicht zullen we jaren moeten wachten op antwoorden.’
Dat het SARS-Cov-2-virus besmettelijk is, weten we ondertussen helaas. En dat je waarschijnlijk besmettelijk bent als je (nog) geen symptomen hebt, is een ander lastig punt. Maar wanneer is iemand nu het meest besmettelijk?
Uit een bevraging bij 1000 artsen door artsenvereniging Medische Wereld blijkt dat ruim 90 procent zich tegen Covid-19 zou laten vaccineren. Maar bijna één op twee weet niet hoe de vaccins werken. ‘Alarmerend, als je weet dat deze artsen de vaccins moeten toedienen en toelichten aan hun patiënten.’
Op Instagram beschreef radiopresentatrice Siska Schoeters hoe ze helemaal opkikkerde na een vitamine-infuus. Dergelijke vitamine-infusen worden steeds populairder, maar geven ze echt een ‘energieboost’?
Ons bewustzijn richt zich op de omgeving of op onze binnenwereld. Finse hersenonderzoekers brengen de schakeling tussen beide vormen voor de eerste keer in beeld.
Bij Alzheimer beginnen microglia, de afweercellen die onze hersenen beschermen, plots zelf onze hersenen te beschadigen door synapsen op te eten. Neurowetenschapper Ben Rombaut (UHasselt - Universiteit Maastricht) probeert uit te zoeken waarom dat gebeurt.
De meeste berichten over vaccins en medicijnen tegen covid-19 gaan over het voorkomen of genezen van de infectie. Maar vaccins en medicijnen kunnen ook subtielere effecten hebben zoals de tijd verkorten dat iemand besmettelijk is.
Martinus ‘Tini’ Veltman verenigde samen met zijn promovendus Gerard ’t Hooft de elektromagnetische kracht met de zwakke kernkracht, twee van de vier fundamentele natuurkrachten. Het leverde het duo in 1999 de Nobelprijs op. Veltman is op op 89-jarige leeftijd overleden.
Eos Psyche&Brein: Het Verhaal is de meest directe manier om je te verdiepen in de wereld van psychologie en hersenwetenschap. Je ontvangt een keer per week een artikel rechtstreeks in je mailbox.
Sinds de coronacrisis is het een bekend probleem: echo’s en ruis op je videocall. Hoe ontstaan die, en hoe los je ze op?
De opstart van de Large Hadron Collider (LHC) op 10 september markeert het begin van een nieuwe periode in de natuurkunde van het allerkleinste. Deeltjesfysici gaan in het onbetreden energiegebied van de teraelektronvolts op zoek naar antwoorden op fundamentele vragen. Het gevierde ‘standaardmodel’ staat voor zijn lakmoestest. De Nederlandse Nobellaureaat Martinus Veltman is een van die briljante geesten die de meest succesvolle theorie uit de natuurkunde hebben opgebouwd.
Is het zinvol om langer dan twee uur na elkaar te studeren? Studeer je beter 's ochtends vroeg of 's avonds laat? En wat is beter: nalezen of jezelf opvragen? Sarah Vermeersch, studentenpsychologe aan de UGent, evalueert tien populaire feiten en fabels over studeren.
Plastic folie wordt gretig gebruikt in de landbouw. Erg praktisch, want de folie onderdrukt de onkruidgroei, beschermt de planten en houdt water vast. Tegelijk vervuilen dergelijke mulchfolies de landbouwbodems. Toch is biologisch afbreekbare folie niet de oplossing.
Jongeren voelen zich eenzamer tijdens de coronacrisis, maar dat betekent niet automatisch dat ze ook meer mentale problemen hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven bij Vlaamse tieners.
Terwijl de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames blijven dalen, groeit de bezorgdheid om de besmettelijkere, ‘Britse’ variant B.1.1.7 van het nieuwe coronavirus. Die kan tot een snelle stijging van het aantal besmettingen leiden. De vraag is hoe wijdverspreid de nieuwe virusvariant hier al is.
Waarnemingen met de Atacama Cosmology Telescope (ACT) op een hoogvlakte in het noorden van Chili wijzen erop dat het heelal 13,77 miljard jaar oud is.