
Scepsis over screening
Zouden rokers en ex-rokers werkelijk gebaat zijn bij een terugkerende longkankerscreening?
Zouden rokers en ex-rokers werkelijk gebaat zijn bij een terugkerende longkankerscreening?
Dat SARS-CoV-2 via een ander dier vanuit vleermuizen in de mens is beland, is volgens een rapport in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie de meeste plausibele piste. Maar hoe dat precies is gegaan, blijft onduidelijk.
Heb je als supporter wel zoveel invloed op de prestaties van je ploeg als je denkt of hoopt? En op de beslissingen van de scheidsrechter? Vergelijkend onderzoek in lockdown-tijden bood een uitgelezen kans om voetbalwijsheden te toetsen aan wetenschappelijke feiten.
Hoe kan het dat sommige mensen ‘vastzitten’ in een verkeerd lichaam, met een ander geslacht? Op zoek naar de oorsprong van transidentiteit, en wat een behandeling teweegbrengt.
De covid-19-pandemie heeft ons het belang doen inzien om binnen te ventileren. Maar voor het meten van de luchtkwaliteit en het ventilatieniveau in gebouwen is vaak ingewikkelde en dure apparatuur nodig. Met de 'tracer gas test' ontwikkelt Sarah Lima Paralovo (Universiteit Gent - VITO) een eenvoudige methode om ventilatie te meten.
Pas in de loop van de 16de eeuw drong het besef door dat de kosmos een derde dimensie kent: diepte. Deze Hubble-foto toont die diepte op intrigerende wijze.
Sojabonen en voedingsmiddelen op basis van sojabonen verhogen je risico op borstkanker niet. Nochtans wordt soja soms afgeraden om je kans op borstkanker te verlagen. Hoe zit dat juist?
De helderheid van de nachthemel kan met meer dan tien procent toenemen door de grootschalige lanceringen van satellieten.
Vrouwen herkennen de dwanggedachten niet of durven er niet over te praten, terwijl er wel goede behandelingen zijn.
Hoe verloopt de vorming van onze identiteit? Waarom denken we in hokjes en waar kan je terecht als je vragen hebt over genderidentiteit? EOS-stagiair Elias Ysebaert praat erover met Joz Motmans, coördinator van het Transgenderinfopunt aan UZ Gent.
In het begin van de pandemie hoorden we de rooskleurige voorspelling dat we de solidariteit en liefde zouden terugvinden, met een babyboom tot gevolg. Nu blijkt dat er eerder minder dan meer baby's worden geboren. Hoe komt dat?
De iconische dinosaurus uit Jurassic Park was in het echt een heel ander dier dan in de film.
Een display dat naast groen, rood en blauw ook ultraviolet uitzendt, moet wetenschappers een beter inzicht geven in hoe dieren de wereld zien.
Baby's met een laag geboortegewicht hebben minder HDL-cholesterol, zo blijkt uit onderzoek van Rossella Alfano (UHasselt) bij 500 pasgeborenen. HDL-cholesterol is algemeen bekend als 'goede' cholesterol en vermindert bij volwassenen het risico op hartaandoeningen.
Sommige rupsen zijn in staat de ‘hulpkreten’ die planten slaken in de kiem te smoren. Zo richten ze nog meer schade aan.
Gegevens van de Europese ruimtetelescoop Gaia suggereren dat de meest nabije sterrenhoop, de 153 lichtjaar verre Hyaden, uiteenvalt onder invloed van de zwaartekracht van een omvangrijke, maar niet waarneembare structuur in ons Melkwegstelsel.
Resultaten van experimenten met de deeltjesversneller van het CERN in Genève wijzen voorzichtig in die richting.
Bewegen helpt in elk stadium van de ziekte van Parkinson om de symptomen ervan af te remmen.