
Periodiek vasten legt weinig gewicht in de schaal om af te vallen
Een regime van 'time-restricted eating' in combinatie met dagelijkse calorierestrictie is niet gunstiger dan calorierestrictie alleen.
Een regime van 'time-restricted eating' in combinatie met dagelijkse calorierestrictie is niet gunstiger dan calorierestrictie alleen.
De nieuwe micronovae stellen de bestaande ideeën over sterexplosies op de proef en zouden wel eens talrijker kunnen zijn dan gedacht.
Pterosauriërs, vliegende reptielen en nauwe verwanten van de dinosauriërs, ontwikkelden al verschillende types veren met verschillende kleuren. Dat bewijst een 115 miljoen jaar oud Braziliaans fossiel, dat een team van paleontologen heeft bestudeerd.
Op het Kameroense platteland waar Brida Mbuwir opgroeide, waren stroomonderbrekingen vaste prik. Het inspireerde haar om elektrotechniek te gaan studeren. Als postdoctoraal onderzoeker aan VITO - Energyville ontwikkelt ze geautomatiseerde software om groene stroom efficiënt te gebruiken zonder de stabiliteit van het elektriciteitsnet in het gedrang te brengen.
Een nieuwe taal leer je het makkelijkst wanneer je er niet te veel bij nadenkt. Precies wat kinderen doen.
Plastic is overal. En de vraag stijgt nog steeds, van 1,5 miljoen ton in 1950 naar 359 miljoen ton in 2018. Recycling is noodzakelijk om het milieu te ontzien. Maar het proces is nog te duur of levert plastic van lage kwaliteit op. Sibel Ügdüler en haar collega’s ontwikkelen methodes om de plasticcirkel te sluiten.
Om te begrijpen hoe informatie van de zintuigen zich vertaalt in gedrag, moet je de activiteit van honderden hersencellen tegelijk en langdurig bestuderen. Cagatay Aydin zette een grote stap in die richting.
Kleuren hebben een evolutief voordeel. Bontgekleurde verenpakken vertellen soortgenoten: kies mij, ik ben sterk, want ik heb energie over om kleuren te maken. Stilaan worden ook andere functionele voordelen van kleur duidelijk. Evolutiebioloog Michaël Nicolaï lichtte een tipje van de pluim op.
Vrouwen die boksen trekken zich niks aan van wat ‘respectabel’ is voor een dame. Boksende en worstelende vrouwen waren honderd jaar geleden een fenomeen in Mexico. Maar ze botsten ook al gauw op verzet.
Het brein registreert en verwerkt niet louter de kleuren die via het oog binnenkomen, maar maakt permanent voorspellingen van hoe de omgeving eruit zou moeten zien.
De Eos Pipet bekroont een jonge, beloftevolle onderzoeker die in Vlaanderen actief is. Maak kennis met de vijf laureaten en stem op je favoriete Pipetter voor de publieksprijs.
Corona had een grote impact op ons leven. Ook als het gaat om digitale toestellen en apps, zo blijkt uit de jaarlijkse Digimeter-bevraging. Ons technologiegebruik stijgt, maar daarmee neemt ook onze argwaan toe.
De voorloper van Wikipedia dankt zijn succes aan een wiskundig resultaat van exact honderd jaar oud.
De varianten spelen onder meer een rol in de contactpunten tussen hersencellen. Die bevindingen helpen de oorzaken van schizofrenie beter te begrijpen.
Burgerwetenschappers onthullen hoeveel fauna wordt platgereden op onze wegen.
Dieren vechten niet alleen fysiek, maar hebben een hoop slimme strategieën ontwikkeld om macht te verwerven.
Een vaccin dat ingezet wordt tegen meningokokken voorkomt ook een aantal gevallen van gonorroe.
In onze podcastreeks Weerman Bram beantwoordt Bram Verbruggen telkens een vraag over het weer. Deze keer: hoe ontstaat een regenboog?