DIY
Word wetenschapper voor een dag
Burgerwetenschap is helemaal in. Iedereen die dat wil, ongeacht je studie-achtergrond, kan deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Van vogels tellen tot speuren naar exoplaneten! Op het platform Iedereen Wetenschapper vind je meer dan honderd projecten voor burgerwetenschappers. Vlaamse en internationale onderzoekers vragen jouw hulp en medewerking bij hun studie. Steun het onderzoek dat jij belangrijk vindt en doe mee, individueel, in groep of met je school.

Weet jij welke schelp dit is?
De meeuw, dolfijn en kwal ken je wel, maar weet je ook wie deze zeven vaste gasten van de Belgische Noordzeekust zijn?

Hoe word je biohacker?
Er is een beweging ontstaan die experimentele biologie buiten de universiteit wil beoefenen, de zogenaamde Do-It-Yourself-biologie of 'biohacking'. Maar wat betekent het een biohacker te zijn?

Aardbeiplantjes brengen Oost-Vlaamse luchtkwaliteit in kaart: dit is het resultaat
Het grootste AIRbezenproject tot nu toe laat zien dat de concentratie van ijzerhoudende fijnstofdeeltjes in Oost-Vlaanderen het hoogst is in de stadskernen en in de Gentse Kanaalzone.

Overstekend wild
Voor veel dieren loopt een wandelingetje over de weg fataal af. Oostenrijkse onderzoekers verzamelden, met de hulp van vrijwilligers, meer dan vijfduizend foto’s van dierlijke verkeersslachtoffers.

Fossielenjagers
Buiten het seizoen en op gure dagen, dan kruipen de fossielenjagers uit hun schelp. Ze zoeken urenlang naar overblijfselen die miljoenen jaren oud zijn. Ook thuis zijn ze nog lang bezig met kappen en vernissen. Eos trok naar Cap Blanc-Nez met twee enthousiaste gidsen.

Spot nachtzwaluwen met Iedereen Wetenschapper
De nachtzwaluw is erg moeilijk waar te nemen. Dankzij bioloog Ruben Evens (Universiteit Hasselt) krijg je een unieke kans om dichterbij te komen. Tegelijk help je zijn doctoraatsonderzoek.

Leerlingen houden broedende mezen in de gaten
Weet jij hoeveel mezen er zijn? Hoeveel eieren leggen ze? Hoe broeden ze? Dat zijn allemaal vragen die een duizendtal Belgische leerlingen kunnen beantwoorden met behulp van een camera en een nestkastje.

Biolab voor iedereen
Wie een wetenschappelijk experiment wil opstarten maar geen lab heeft, kan voortaan terecht in het Open Biolab in Brussel.

Archeologen werken samen met metaaldetectoristen
Voor het eerst in België werken hobby-detectoristen en archeologen officieel samen. Op vondsten.be kunnen amateurs hun ontdekkingen laten determineren door experts.

Burgerzoekactie levert vier kandidaten voor ‘Planeet 9’ op
Australische astronomen onderzoeken vier onbekende hemellichamen die de vermeende negende planeet van ons zonnestelsel zouden kunnen zijn.

Zoek mee naar Planeet 9
NASA heeft een nieuwe zoekcampagne opgezet die moet leiden tot de ontdekking van onbekende objecten aan de rand van ons zonnestelsel (of zelfs daarbuiten), waaronder de hypothetische ‘Planeet 9’.

Belgische wegen eisen 11 miljoen doden
In 2016 vonden 10,9 miljoen padden, vossen en andere dieren de dood op de Belgische wegen.

Vlaamse archeologen en amateurs slaan handen in elkaar
Wie oude voorwerpen in de grond vindt, kan die voortaan melden via een online platform. Experts analyseren er alle vondsten.

Antwerpenaren meten luchtvervuiling
In een drukke, smalle straat in de stad zit dubbel zoveel stikstofoxide in de lucht als in een verkeersvrije straat, ook al liggen beide vlak bij elkaar. Dat blijkt uit 2.000 metingen overal in Antwerpen.

Biotechnologie in je garage
Synthetisch biologen ontwerpen en herontwerpen cellen. Hun biologische modules steken zo eenvoudig in elkaar dat je er ook als leek thuis mee aan de slag kan, om antibiotica te maken bijvoorbeeld.

Waarom wij van honden houden (en zij van ons)
Honden praten niet, maar hijgen en blaffen, en ze ruiken aan elkaars achterste. Ze lijken helemaal niet op ons. Toch beschouwen baasjes hun favoriete viervoeter als deel van de familie.

Gamers helpen kwantumfysica vooruit
Kwantumonderzoekers hebben vooruitgang geboekt door gamers spelletjes te laten spelen.

Gefermenteerd wortelsap bevat goudmijn aan gezonde bacteriën
Thuis gefermenteerd wortelsap bevat een goudmijn aan melkzuurbacteriën die nuttig zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.