Podcast

Hoe ver kun je terugkeren in je stamboom?

Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Het zijn existentiële vragen die iedereen zich stelt. Een stamboom kan antwoorden geven. Maar hoe begin je eraan? Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven en Histories vzw) zet je op weg in deze aflevering van Vraag Het Aan.

'Je stamboom uitpluizen is extreem verslavend', waarschuwt Maarten Larmuseau. De genetisch genealoog kan het weten. Hij is al zijn hele leven gebeten door stamboomkunde. Zijn eigen stamboom gaat zelfs terug tot de jaren 1600. Heb je ook zin om je familiegeschiedenis uit te spitten? Luister dan zeker naar deze podcast.

Je leert onder andere:

  • ... hoe je aan je eigen stamboom begint
  • ... welke bronnen er bestaan voor stamboomonderzoek
  • ... hoe je fouten in die stamboom vermijdt
  • ... dat een stamboom meer is dan achterhalen wie de vader van je vader (enzovoort) is. Ook je moeder haar moeder, en haar moeder (enzoverder) zijn uiteraard familie. Er zijn tientallen familiale geschiedenislijnen die je kan volgen
  • ... hoe je die moederlijke lijn dan wel onderzoekt, als je geen achternaam hebt om op terug te vallen
  • ... hoe je naast de namen ook de beroepen van je voorouders kan achterhalen
  • ... hoe betrouwbaar DNA-analyse van commerciële bedrijven zijn, als het je erom te doen is je roots te achterhalen
  • ... wat een genetisch genealoog eigenlijk doet
  • ... hoe je de wetenschap helpt met je eigen stamboomonderzoek

Vraag Het Aan

Een interessante vraag, een boeiende wetenschapper en dertig minuten. Dat is onze interview-podcast Vraag het Aan.

Beluister Vraag het Aan ook via:

  •  

Gerelateerde artikels

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien
Podcast

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de eerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over: “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman Morgan.

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie
Podcast

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie

Biologe Lynn Margulis veranderde onze kijk op de vroege evolutie radicaal. In 1967 kwam ze met de revolutionaire stelling dat niet competitie, maar samenwerking tussen verschillende micro-organismen de evolutie naar complexe organismen mogelijk maakte. Genetisch genealoog vertelt Maarten Larmuseau vertelt in deze aflevering over de geniale, maar ook omstreden, biologe.

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon
Podcast

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon

Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.