
Frank Van Laeken
1968 staat te boek als een jaar vol omwentelingen. In twaalf afleveringen blikken Geert De Vriese en Frank Van Laeken terug op de doorbraken die de moderne wetenschap hebben bepaald.
Meest behandelde onderwerpen:

Jane Goodall: een rockster onder de antropologen
Zestig jaar geleden ging een jonge vrouw chimpansees bestuderen in het Gombe Stream National Park in Tanganyika. Nauwelijks enkele maanden later ontdekte ze dat de mensapen werktuigen maken en gebruiken. Het was een mijlpaal, die Jane Goodall wereldberoemd maakte. Hoe moeten we het belang van haar werk vandaag inschatten?

Organen uit de fabriek
Tegen 2050 zullen we defecte organen in ons lichaam vervangen door in het lab gekweekte weefsels. ‘Organoïden produceren wordt een industrieel proces als een ander.’

‘We moeten mensen uit dezelfde bubbel aanmoedigen samen buiten te komen’
Geen massa-evenementen tot eind augustus, dat weten we al. Maar wat daarna: dit najaar, volgend voorjaar en de zomer van 2021? Mogen we dan weer onbekommerd naar films, theatervoorstellingen, concerten, festivals en sportwedstrijden? Zes vragen aan viroloog Marc Van Ranst.

Vrouwen in de wetenschap: dit zijn de voortrekkers uit het verleden
In 1880 waren de eerste vrouwen welkom aan Belgische universiteiten. Dat was pas de eerste stap in de strijd voor een betere positie van vrouwen in de academische wereld.

Van primitieve e-mail tot altijd online: het internet bestaat 50 jaar
50 jaar geleden werd het eerste bericht tussen twee computers verstuurd: het begin van het internet. Wat gebeurde er in de tussentijd?

Zo werd de ledlamp het licht voor de toekomst
Wat begon als toevallig neveneffect van radiotechnologie, groeide uit tot duurzame en efficiënte verlichting.

25 jaar smartphone: luxe of vergiftigd geschenk?
25 jaar geleden, op 16 augustus 1994 kwam de eerste smartphone op de markt. De technologie kreeg sindsdien een steeds belangrijkere rol in ons leven. ‘Ik vergelijk het soms met het in huis halen van een hond,' zegt professor Lieven De Marez (UGent).

Leonardo da Vinci was lang niet enige kunstenaar-wetenschapper
Geniaal wetenschapper én briljant kunstenaar? Dan denkt iedereen uiteraard meteen aan de 500 jaar geleden overleden Leonardo da Vinci. Terecht, maar hij is niet de enige. ‘Kunst en wetenschap hebben meer met elkaar gemeen dan vaak wordt gedacht’, stelt Robbert Dijkgraaf, zelf wiskundige, theoretisch natuurkundige en schilder.

De tabel van Mendelejev bestaat 150 jaar
Iedereen kent de tabel van Mendelejev. Wie was haar geestelijke vader? En staat zijn periodiek systeem van de elementen na honderdvijftig jaar nog altijd pal overeind, of is het einde van de Moeder aller Tabellen nabij?