Romeins atletengraf getuigt van bewondering voor sporters

04 juni 2018 door SST

Archeologen hebben in de buurt van Rome een graf van professionele atleten uit het oude Rome gevonden.

In de oudheid ontleende men zijn status – nog meer dan vandaag – aan zijn broodwinning. En net als de wereld van vandaag kende het oude Rome al professionele atleten. Een pas ontdekt graf in de buurt van Rome herinnert daar nog eens aan.

Aan de oostelijke kant van de stad, net buiten de grote ringweg, stuitten Italiaanse archeologen tijdens de aanleg van een (modern) aquaduct op een graf van 2.300 jaar oud – het dateert dus van de tijd van de vroege Romeinse Republiek. Het graf herbergt de resten van vier mensen: drie mannen én een vrouw.

Hun identiteit konden de archeologen natuurlijk niet achterhalen, maar uit de attributen die verspreid tussen de beenderen lagen, konden ze vaststellen dat het om professionele Romeinse atleten moet gaan. Ze vonden immers een aantal zogenaamde strigils: metalen schrapers waarmee de atleten vroeger vóór het baden hun lichaam ontdeden van vuil, zweet, lichaamsbegroeiing en olijfolie. Het inwrijven van het lichaam met olie was een populaire manier van huidverzorging.

Bron: ANSA