Terug naar Bernissart

Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden zoveel bijna intacte skeletten bijeen gevonden. In een Eos Special gaan we terug naar de vondst, 140 jaar geleden. Naast de historische context presenteren paleontologen de recentste wetenschappelijke inzichten over de iguanodons.

Als je in de buurt bent van de Henegouwse hoofdstad Bergen, stap dan eens binnen in het kleine, maar fijne Musée de l’Iguanodon in Bernissart. In dit onooglijke dorp op een steenworp van de Franse grens zijn ze bijzonder trots op de vondst van wereldformaat van 140 jaar geleden. Mijnwerkers en museumtechnici haaden er dertig iguanodons en ook krokodillen, schildpadden, salamanders, vissen en planten naar boven.

Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden zoveel bijna intacte skeletten bijeen gevonden. Ze waren de steen van Rosetta voor de prille paleontologie. Ja, er waren al heel wat dinofossielen gevonden, maar eindelijk kregen wetenschappers en publiek een precies beeld van hoe een dino eruitzag.

In anderhalve eeuw zijn we meer te weten gekomen over hun leefwereld en gedrag. We weten dat ze niet op twee poten stapten, zoals lang gedacht, maar bijna fulltime viervoeters waren. We kunnen ook de stamboom van de iguanodon opmaken tot aan de wortels. Maar hoe kwamen deze ‘Belgische dino’s’ aan hun eind?

Paleontologen heropenen de moordzaak en nemen de fossielen en de originele geologische kaarten onder de loep, op zoek naar sporen. Was een moerasgas de stille seriemoordenaar?

In de nieuwste Eos Special, volledig geschreven door de specialisten van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de universiteit van Bergen, lees je alles over de iguanodons van Bernissart. Een legendarisch telegram was het startschot van een groots paleontologisch avontuur, dat even ontsierd werd door hevige ruzies tussen geleerden over wie zich de ontdekker mag noemen. Vandaag geven we de mijnwerker Jules Créteur de credits van deze wereldvondst.

Naast de historische context presenteren paleontologen de recentste wetenschappelijke inzichten over de iguanodons. Een uitneembare dubbele poster met de prachtige negentiende-eeuwse tekeningen van een iguanodonkop en een krokodil door Gustave Lavalette krijg je er gratis bovenop.

Als je nog eens vanuit kikvorsperspectief naar een iguanodon kijkt, in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel of in het Musée de l’Iguanodon in Bernissart, zal je veel méér zien.