Podcast

Wie heeft voetbal uitgevonden?

Voetbal is zo ingeburgerd, dat het ondertussen tot ons cultureel erfgoed hoort. Maar wie heeft de populaire sport bedacht? En hoe veroverde voetbal de wereld? Dries Vanysacker, erevoorzitter van Voetbalcub Holsbeek, maar ook geschiedkundige aan de KU Leuven en auteur van meerdere boeken over sportgeschiedenis, neemt je in onze podcast Vraag Het Aan mee terug in de tijd.

In deze podcast kom je onder andere te weten...

  • ... dat er al een vorm van voetbal wordt gespeeld sinds er voeten en ballen op de aarde voorkomen
  • ... dat de Engelsen het spel in regels goten
  • ... en "hun" sport via expats het continent veroverde
  • ... dat de jonge Ier Cyril Bernard Morrogh in 1863 de allereerste voetbalmatch op Belgische bodem in gang trapte, op de speelplaats van het Jozefietencollege van Melle bij Gent
  • ... dat voetbal aanvankelijk iets was voor de rijken, die zich graag waagden aan allerlei uit de Angelsaksische landen overgewaaide “hypes”, zoals de vélocipède (de eerste fiets) maar ook allerlei bal-, loop- en roeisporten
  • ... dat aanvankelijk niet de voetballers maar de wielrenners de grootverdieners in de sport waren
  • ... waarom voetbal en religie zo nauw met elkaar verbonden zijn
  • ... voor wie de huidige paus supportert

Gerelateerde artikels

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien
Podcast

Drie vrouwelijke pioniers die over het hoofd werden gezien

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de eerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over: “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman Morgan.

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie
Podcast

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie

Biologe Lynn Margulis veranderde onze kijk op de vroege evolutie radicaal. In 1967 kwam ze met de revolutionaire stelling dat niet competitie, maar samenwerking tussen verschillende micro-organismen de evolutie naar complexe organismen mogelijk maakte. Genetisch genealoog vertelt Maarten Larmuseau vertelt in deze aflevering over de geniale, maar ook omstreden, biologe.

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon
Podcast

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon

Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. Natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert vertellen in deze aflevering van Wetenschapsheldinnen over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.