Betere levenskwaliteit met minder pillen

15 december 2016 door Eos-redactie

Leuke activiteiten zijn soms meer waard dan medicijnen.

Senioren voelen zich beter als ze deelnemen aan leuke activiteiten dan met medicijnen. Dat toont een proefproject in Drongen aan.

Het geneesmiddelenverbruik bij ouderen is al jaren verontrustend hoog. Vooral in woonzorgcentra swingt de consumptie van antipsychotica en antidepressiva de pan uit. Woonzorgcentrum Leiehome in Drongen bij Gent bewijst dat het anders kan. Door zinvolle activiteiten te organiseren op maat van de bewoners daalde het aantal bewoners dat psychofarmaca gebruikt van 72% in 2013 naar 52% in 2015. Slaapmedicatie daalde van 50 naar 25%, antidepressiva van 42 naar 28% en antipsychotica van 21 naar 16%.

De aanpak van Leiehome, ontwikkeld en opgevolgd door onderzoekers van de UGent en de Arteveldehogeschool, resulteerde in een gedetailleerd draaiboek dat vijf andere Gentse woonzorgcentra verder testen. Minder medicatie betekent ook besparing, zowel voor de overheid, de instellingen als de bewoners. Nu nemen pillen een grotere hap uit het budget weg dan eten. In Leiehome zakte de kostprijs voor psychofarmaca voor de bewoners van 11 naar 4 euro.

Meer in Eos

Het woonzorgcentrum Leiehome kon het gebruik van psychofarmaca laten dalen van 72 naar 52 procent. Het motiveert haar bewoners door aan hun levenskwaliteit te timmeren. Andere instellingen volgen dat voorbeeld. Een reportage in het Eos 1, 2017.

Verder nog:

- De wetenschappen in 2017: de Eos-redactie presenteert de nakende doorbraken in negen domeinen, waaronder geneeskunde, energie, breinwetenschap en robotica.

- Goed vet. Over vetten bestaan veel misverstanden. Eos zet de belangrijkste wetenschappelijke conclusies op een rijtje.