Bewegen na hersenschudding helpt

21 december 2016 door Eos-redactie

Kinderen en adolescenten hebben minder last van symptomen als ze binnen de week weer bewegen.

Kinderen en adolescenten hebben minder last van symptomen als ze binnen de week weer bewegen.

Rusten tot de symptomen verdwijnen. Dat was lange tijd de aanbeveling die jongeren te horen kregen na een hersenschudding. Canadese onderzoekers onderzochten 2.413 kinderen en adolescenten die net een acute hersenschudding hadden opgelopen. Ze maten de ernst van hun symptomen bij hun opname, en deden dat opnieuw zeven en achtentwintig dagen nadien. Daarnaast noteerden ze ook wanneer de jongeren weer actief werden.

Uit de resultaten van hun onderzoek bleek dat van de kinderen die in de eerste week al licht fysiek actief waren, er 31 procent geen symptomen meer hadden op dag 7. 48 procent had nog 3 symptomen of meer die even erg of erger waren geworden, maar bij de groep die alleen maar had gerust in die eerste week, had 80 procent daar nog last van.

Volgens de onderzoekers vermindert bewegen het fysieke en mentale verlies aan conditie dat gepaard gaat met langdurige rust. Ze benadrukken wel dat de jongeren in die eerste week nog kwetsbaar zijn en bijgevolg beter geen activiteiten doen waarbij ze een hoog risico lopen te botsen of te vallen. Contactsporten, fietsen, skaten en skieën kunnen jongeren dus beter vermijden, willen ze een tweede vaak ernstiger hersenschudding voorkomen. Een arts kan het best inschatten wanneer die sporten weer kunnen. (ev)