Bio-ingenieurs zoeken Antwerpenaars die wortelsap willen fermenteren

Groenten fermenteren is in, maar hoe gezond zijn ingemaakte wortels? Fermenteer je eigen wortels – uit eigen tuin of uit de winkel – en de Universiteit Antwerpen zoekt het voor je uit.

Voor het project Ferme Pekes wordt aan 40 deelnemers uit de regio stad Antwerpen gevraagd om wortels te fermenteren in de eigen keuken. Daarbij wordt wortelsap bewaard in een luchtdichte bokaal, waarna micro-organismen het fermentatieproces op gang brengen. Uiteindelijk leidt dit tot een laagcalorisch sap met een unieke frisse en lichtzure smaak, en een langere houdbaarheid.

De onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in de microbiologie van het sap: de types en aantallen micro-organismen die na een tijdje in het wortelsap voorkomen. De fermentatie van elke deelnemer wordt dan vergeleken met die van andere deelnemers en met eerdere fermentaties uit het onderzoekslaboratorium. En ook de smaak van het eindproduct is uiteraard interessant.

Het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen doet al langer onderzoek rond fermentatie van groenten. Onderzoeksleider prof. dr. Sarah Lebeer is een groot pleitbezorgster van meer aandacht voor bacteriën en strijdt tegen de vooroordelen waarmee de ‘beestjes’ al te vaak geconfronteerd worden.

“Samen met topchef Kobe Desramaults en souschef Rose Green van restaurant ‘In de wulf’ onderzoek ik het belang van de bacteriën in de verschillende fermentatietechnieken”, vertelt Lebeer. “Samen met de collega’s begeleid ik de topchef: wij voeren analyses uit in het labo en ontrafelen zo de nuttige eigenschappen van melkzuurbacteriën.”

Voor inwoners van de stad Antwerpen

Inschrijven kan vanaf 7 september, info-avond op 22 september met praktische tips

Universiteit Antwerpen

Meer info: www.uantwerpen.be/fermepekes

Wil je ook aan wetenschap doen, maar kom je niet in aanmerking voor dit project? Kijk dan eens op onze Citizen Science website en misschien zit daar een ander leuk project tussen.