Borstvoeding beschermt moeders

26 juni 2017 door EV

Borstvoeding geven helpt het vet verwijderen dat vrouwen tijdens de zwangerschap hebben opgeslagen.

Een internationaal team van wetenschappers volgde 289.573 gezonde Chinese vrouwen van gemiddeld 51 jaar gedurende 8 jaar op. 99 procent had ooit een levende baby gebaard, 97 procent had die baby borstvoeding gegeven en 91 procent had dat ten minste zes maanden volgehouden.

De onderzoekers stelden vast dat 16.671 van de vrouwen in de loop van de studie een hart- en vaatziekte hadden ontwikkeld en 23.983 een beroerte hadden gekregen. Wie ooit borstvoeding had gegeven, liep een 10 procent lager risico op deze aandoeningen dan wie dat nooit had gedaan.

Bovendien bleek dat hoe langer het zogen had geduurd, hoe groter het voordeel was. Vrouwen die hun kinderen langer dan twee jaar hadden gezoogd, liepen een 18 procent lager risico op hart- en vaatziekten en een 17 procent lager risico op een beroerte.

Volgens de onderzoekers kan het effect te maken hebben met het feit dat vrouwen tijdens de zwangerschap meer vet opslaan om de foetus beter te laten groeien en om later beter borstvoeding te kunnen geven. Borstvoeding geven helpt volgens hen bij het verwijderen van deze opgeslagen vetreserves en bij het resetten van het metabolisme van de vrouw na de bevalling.