Borstvoeding beschermt moeders tegen beroertes

Postmenopauzale vrouwen die ooit minstens een kind de borst gaven, lopen een lager risico op een beroerte dan leeftijdsgenoten die dat niet deden.

Uit sommige studies blijkt dat vrouwen die borstvoeding geven een lager risico lopen op borstkanker, eierstokkanker en diabetes type 2. Onderzoekers van de universiteit van Kansas wilden nu ook nagaan wat het effect is van borstvoeding op het krijgen van een beroerte, de vierde grootste doodsoorzaak bij vrouwen ouder dan 65.

Om dat te achterhalen, selecteerden ze 80.191 vrouwen die deelnamen aan de Womens’s Health Initiative. Dat is een grote Amerikaanse studie waarbij de medische gegevens en de gezondheidsgewoontes van duizenden postmenopauzale vrouwen al sedert 1991 worden opgevolgd. De vrouwen uit hun selectie hadden allemaal minstens een kind gebaard. 58 procent daarvan had ooit borstvoeding gegeven. 51 procent had dat 1 tot 6 maanden volgehouden, 22 procent 7 tot 12 maanden en 27 procent langer dan 13 maanden. 3,4 procent van de vrouwen kreeg tijdens de studie een beroerte, 1,6 procent had er eerder een gehad.

Nadat de onderzoekers de vrouwen hadden geweerd die niet beïnvloedbare risicofactoren liepen op een beroerte – zoals het vaak voorkomen van beroertes in de familie – stelden ze vast dat het risico op een beroerte gemiddeld 23 procent lager lag bij vrouwen die ooit borstvoeding hadden gegeven. Bovendien bleek dat hoe langer ze dat hadden volgehouden, hoe lager hun risico was geworden: 6 maanden of minder op de teller kwam overeen met een 19 procent lager risico. Hoe meer maanden erbij kwamen, hoe lager het risico werd.

De onderzoekers benadrukken wel dat het om een observationele studie gaat, dus dat ze niet kunnen bewijzen dat het geven van borstvoeding verantwoordelijk is voor het lager risico op beroertes. Het is ook mogelijk dat vrouwen die de borst geven op nog meer manieren verschillen van vrouwen die dat niet doen en dat daar de reden zit voor het lagere risico. Vast staat bijvoorbeeld dat voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en je bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker onder controle houden, je risico op beroertes verlaagt. Wellicht past het geven van borstvoeding in dat rijtje thuis en lopen de vrouwen die al deze factoren ter harte nemen het laagste risico.