Darmfloratype gelinkt aan depressie en darmontstekingen

Een specifiek darmfloratype is gelinkt aan zowel depressie als ontstekingsziekten van de darmen.

Mensen met een specifiek darmfloratype dat minder ontstekingsremmende bacteriën telt, komt vaker voor bij mensen met een depressie én mensen met ontstekingen in de darmen. Dat blijkt uit onderzoek van microbioloog Jeroen Raes van de VIB-KU Leuven. 

Om die conclusie te trekken onderzocht het team van Raes de stoelgangstalen van meer dan 3000 vrijwilligers.  Ruim honderd deelnemers kampten met blijvende ontstekingen in het darmstelsel. Blijvende ontstekingen zijn kenmerkend voor verschillende ziektes waaronder de ziekte van Crohn. De rest van de vrijwilligers was gezond.

Het onderzoeksteam zag dat de patiënten met de ontstekingen veel vaker een bepaald type darmflora hadden dan de gezonde vrijwilligers. Het gaat om het B2-enterotype. Mensen kennen drie verschillende darmflora typen. Elk heeft zijn eigen kenmerken. Een daarvan is het zogenoemde Bacteroides-type. Het B2-enterotype is weer een subtype daarvan. Dit darmflora type kenmerkt zich door de aanwezigheid van relatief weinig ontstekingsremmende bacteriën, zoals Faecalibacterium. Daarnaast zijn er in totaal ook minder bacteriën aanwezig en leven er minder verschillende soorten bacteriën in de darmen van de mensen met dit type.

Het B2-type kwam voor bij 38 tot 78 procent van de patiënten en slechts bij 13 procent van de gezonde vrijwilligers. Op basis van extra bloedonderzoeken bleek bovendien dat de gezonde vrijwilligers met dit type darmflora een lichtverhoogde hoeveelheid ontstekingsstoffen in hun bloed hadden.

Uit eerder onderzoek van het team van Raes bleek al dat het b2-type ook vaker voorkomt bij mensen met een depressie. Zo’n 26 procent van de mensen die met een depressie kampt heeft het b2-enterotype.

Volgens de wetenschappers hoeven we ons geen zorgen te maken over de gezonde vrijwilligers met het b2-type darmflora. Je darmflora kunnen namelijk veranderen, bijvoorbeeld door wat je eet. Bovendien is het nog niet duidelijk of het darmflora type de oorzaak is van de ontstekingen en depressies. Het kan ook andersom: namelijk dat ontstekingen of depressies een invloed hebben op de bacteriën en schimmels in je darmen.

Dat is voer voor vervolgonderzoek. Ook hoe het precies kan dat de samenstelling van je darmen gelinkt is aan psychisch welzijn, moet nog verder onderzocht worden.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Nature Microbiology.