De besmettelijke periode van covid-19 inkorten kan miljoenen gevallen voorkomen

De meeste berichten over vaccins en medicijnen tegen covid-19 gaan over het voorkomen of genezen van de infectie. Maar vaccins en medicijnen kunnen ook subtielere effecten hebben zoals de tijd verkorten dat iemand besmettelijk is. 

De impact daarvan is niet te onderschatten, blijkt uit een nieuwe analyse van PHICOR (Public Health Informatics, Computational, and Operations Research), een onderzoeksteam van de universiteiten van New York en Los Angeles. 

Om de impact van het verkorten van de besmettelijke periode van covid-19 te verduidelijken, maakte het PHICOR-team een rekenmodel dat de verspreiding simuleert van SARS-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt. Ze gebruikten het model om te onderzoeken hoe een vaccin of medicijn dat de besmettelijke periode kan verkorten, de klinische en economische gevolgen van de ziekte kan verlichten.

De simulaties suggereren dat het verminderen van de besmettelijke periode met een halve dag tot 1,4 miljoen gevallen en meer dan 99.000 ziekenhuisopnames kan voorkomen, wat een besparing oplevert van 209,5 miljard dollar aan directe medische en indirecte kosten, gesteld dat slechts een kwart van de mensen met symptomen wordt behandeld en rekening wordt gehouden met conservatieve schattingen over hoe besmettelijk het virus is. Onder dezelfde omstandigheden kan het verminderen van de besmettelijke periode met 3,5 dagen tot 7,4 miljoen gevallen voorkomen. Gaat de behandeling naar 75 procent van de besmette patiënten, dan kunnen 29,7 miljoen gevallen worden voorkomen en kan 856 miljard dollar worden bespaard.

Volgens de onderzoekers kan er een tendens zijn om vaccins en andere behandelingen over het hoofd te zien die een besmetting of een ziekte niet kunnen voorkomen. Maar deze studie toont aan dat zelfs relatief kleine veranderingen in hoe lang mensen besmettelijk zijn, de overdracht en verspreiding van het virus aanzienlijk kunnen beïnvloeden, miljoenen nieuwe gevallen kunnen voorkomen en miljarden dollars kunnen besparen.

Het rekenmodel kan interessant zijn voor het onderzoek naar en de investeringen in de ontwikkeling van vaccins of medicijnen die de besmettelijke periode van SARS-CoV-2 verminderen. Ze kunnen ook overheidsinstellingen helpen om de uitrol van dergelijke producten te plannen en om kosteninzichten te verschaffen.

Het inkorten van de besmettelijke periode van COVID-19 kan duizenden ziekenopnames en miljoenen gevallen voorkomen.