De wetenschap achter hoogsensitiviteit

Prikkelbaarheid, intense emoties en zintuiglijke gevoeligheid. Wat zegt de wetenschap over hoogsensitiviteit?

Je stapt op de trein. Het is druk. Iedereen staat dicht tegen elkaar aan. De conducteur roept iets om, een gsm rinkelt en een baby huilt. Al die indrukken maken je gestrest en overprikkeld. Welkom in het dagelijkse leven van hoogsensitieve personen.

Stressreactie door overstimulatie

Corina Greven, psycholoog en gedragsgeneticus verbonden aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen, legt uit op welke manier hoogsensitieve personen van andere mensen verschillen. Hooggevoelige mensen verwerken informatie diepgaander en ervaren emoties intenser dan gemiddeld sensitieve personen. Ze zijn zintuiglijk gevoeliger en raken snel overprikkeld.

De intensere emotionele reacties uiten zich zowel in positieve als negatieve zin. Hoogsensitieve personen zijn bijvoorbeeld vaak empathisch. En ze vallen op door zintuiglijke gevoeligheid: hoogsensitieve personen merken snel subtiele geluidjes, geuren of flikkerende lichtjes op en zijn gevoelig voor esthetiek. Het bekendste kenmerk van hoogsensitiviteit is prikkelbaarheid. Overstimulatie zorgt voor heftige stressreacties en vormt een aanslag op het denkende brein, met slechte prestaties tot gevolg.

Overprikkeld op school

Merel* (32) is hooggevoelig en had daar als kind al last van: 'Toen ik heel jong was, merkte mijn moeder al dat ik erg gevoelig was. Nauwsluitende kleding trok ik uit, ik wilde alleen wijde dingen dragen. Na een dag met veel indrukken had ik altijd heftige huilbuien. Op de middelbare school werd mijn hooggevoeligheid problematisch. Het ergst vond ik om ieder uur van lokaal te wisselen en in grote massa’s door de gangen te drommen.'

Hoe wordt hoogsensitiviteit vastgesteld? Is hoogsensitiviteit een aandoening die een plek moet krijgen in de DSM?  En hoe ga je het best om met hoogsensitiviteit?

Lees de volledige versie van dit artikel in Psyche&Brein.

*Merel is niet de echte naam van de getuige.