Dikke opa maakt kleinkinderen ongezond

18 juli 2016 door Eos-redactie

Nog voor je geboren bent, kunnen anderen al over je gewicht beslissen. Bij muizen kan vaders obesitas twee generaties meegaan.

Dat moeders tijdens hun zwangerschap beter niet roken en drinken, weten we al lang. Maar ook vader komt niet overal mee weg. ‘Bij muizen heeft de voeding en de stofwisseling van de vader een invloed op de gezondheid van zijn zonen en kleinzonen, lang voor ze geboren worden’, ontdekte onderzoeker Catherine Suter.

‘De jongen van de vader met obesitas waren op het eerste gezicht in goede gezondheid. Het verschil met andere muizen werd pas duidelijk als ze meer vet en suiker aten. Dan ontwikkelden ze veel makkelijker leveraandoeningen en symptomen die voorafgaan aan diabetes, zoals een hogere bloedsuikerspiegel.’

Die erfenis stopt niet bij de eerste generatie. Kleinzonen van een opa met obesitas hadden aanleg voor stofwisselingsziektes, zelfs wanneer hun vader wel een gezonde levensstijl had. ‘Ze konden heel ziek worden van junk food, ook als ze slechts voor een korte periode ongezond aten,’ legt Catherine Suter uit.

Mensen kunnen waarschijnlijk ook zo’n gezondheidserfenis krijgen. Daarom benadrukken de onderzoekers dat een gezonde levensstijl belangrijk is voor toekomstige generaties. ‘Als je vader leed aan overgewicht of obesitas, kan het zijn dat je extra voorzichtig moet zijn met wat je eet.’

Gelukkig is er ook goed nieuws. ‘De achterkleinzonen waren al veel gezonder. De erfenis van stofwisselingsziekten is niet eeuwigdurend. Dat benadrukt nog eens dat het niet opa’s genen zijn die de problemen veroorzaken, maar zijn levenswijze.’ (mvdh)