Gekweekte stamcelpatches kunnen een alternatief zijn voor een pacemaker

Onder de vleugels van de Britse Hartstichting is een alternatief voorgesteld voor pacemakers en zelfs een harttransplantatie: een patch gemaakt uit stamcellen.

Eerst even dit, voor een goed begrip: dit kleefverband voor intern gebruik is geen dubieus wondermiddel dat door een obscure onderzoeker op het net is gegooid. Het is voorgesteld op het jaarlijks congres van de British Cardiovascular Society in Manchester, ontwikkeld door het Londense Centre of Regenerative Medicine, en het onderzoek is gefinancierd door de British Heart Foundation (BHF).

De basisidee is, kort samengevat, het makkelijker omkeren van schade die het hart lijdt bij een infarct, door het tijdelijk tekort aan zuurstof en andere levensbelangrijke stoffen. Waardoor delen van de hartspier kunnen afsterven, met alle mogelijke gevolgen vandien op termijn. De patch, die in een lab ‘gemaakt’ is met stamcellen, kan aangebracht worden op de hartspier. Die wordt zo weer sterker en kan voor een optimalere bloedcirculatie zorgen.

Onderzoeksleider en hartspierspecialist Richard Jabbour (Imperial College) ziet veel perspectief: ‘Dit kan op een dag een vast en vanzelfsprekend onderdeel worden van het pallet behandelingen dat artsen hartlijders kunnen aanbieden.’ De volgende stap is de researchresultaten vertalen naar klinische experimenten. ‘En als die positief zijn,’ zegt medisch directeur van de BHF Metin Avkiran, ‘dan zou dit een belangrijke stap voorwaarts zijn in de regeneratieve geneeskunde.’