Gemuteerd gen vermindert slaapbehoefte

Neurologen hebben een gemuteerd gen ontdekt dat ervoor zorgt dat je twee uur minder slaap nodig hebt.

Neurologen ontdekken een gemuteerd gen dat ervoor zorgt dat je twee uur minder slaap nodig hebt.

Neurologen van de University of California onderzochten het DNA van een familie waarvan een aantal leden gemiddeld slechts zes uur per nacht slaap nodig hadden. Normaal gezien hebben de meeste mensen zo’n zeven tot acht uur slaap nodig per nacht. De onderzoekers bekeken de genen van vijf generaties uit deze familie. Ze ontdekten dat de leden die zo weinig slaap nodig hadden, een gemuteerd gen droegen.

De wetenschappers onderzochten het gemuteerde gen verder. Zo bleek dat de normale (niet-gemuteerde) variant van het gen het ADRB1-gen is. Dat gen codeert voor de β-1 adrenerge receptor in het brein. Het gemuteerde gen zorgt voor een minder stabiele functie van die receptor. Hoe dat precies de slaapbehoefte beïnvloedt, is nog onduidelijk. 

De neurologen onderzochten het gen ook in muizen. Ze zagen dat dragers van het gemuteerde gen gemiddeld 55 minuten minder lang sliepen dan muizen met de normale variant van het gen. 

Verder bleek uit de experimenten met de muizen dat het gen vooral tot uiting komt in de dorsale pons. Dat is een gedeelte van de hersenstam dat een rol speelt in onderbewuste processen zoals ademhaling en slaap.

Omdat muizen meerder keren op een dag slapen is er wel meer onderzoek naar het verband tussen slaap en het gemuteerde gen nodig. De onderzoekers hopen met de resultaten uiteindelijk bij te dragen aan de ontwikkeling van medicijnen tegen slaapproblemen. Niet voldoende slaap is gelinkt aan verschillende ziektes zoals kanker, alzheimer en cardiovasculaire aandoeningen.

De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Neuron.