Gezondheid

Halveren walnoten de kans op diabetes type 2?

Drie lepels walnoten per dag halveren de kans op diabetes type 2, zo concluderen Amerikaanse onderzoekers uit een nieuwe studie.

De nieuwe studie maakte gebruik van gegevens die verzameld worden in een lang lopende voedselconsumptiepeiling die regelmatig wordt uitgevoerd bij de Amerikaanse bevolking. Voor dit deelonderzoek werden de data geselecteerd van 34.121 volwassen Amerikanen die de enquête minstens één keer (sommige twee keer) hadden ingevuld tussen 1999 en 2014.

De respondenten dienden gedurende 24 uur te noteren wat en hoeveel ze aten en dronken. De onderzoekers gingen na hoeveel mensen noten hadden gegeten en deelden deze groep verder in enkele categorieën: walnoten, walnoten met andere noten, andere noten zonder walnoten. Ook werd nagegaan welke personen diabetes type 2 hadden. Personen die walnoten hadden gegeten in de 24-uur-opname hadden de helft minder kans op diabetes type 2 in vergelijking met personen die geen noten hadden gegeten (4,5% diabeten in de walnotengroep en 9,4% in de niet-notengroep). Daaruit suggereren de onderzoekers een positief effect van walnootconsumptie op het risico op diabetes type 2.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

"Het gaat om een momentopname waarbij de onderzoekers een associatie vonden tussen walnootconsumptie en diabetes type 2, maar een associatie is daarom nog geen oorzakelijk verband"

Deze studie heeft veel zwakke punten: het gaat om een momentopname waarbij de onderzoekers een associatie vonden tussen walnootconsumptie en diabetes type 2, maar een associatie is daarom nog geen oorzakelijk verband. Er werd niet gepeild naar wat de personen verder nog gegeten hadden: één enkel product, in dit geval walnoten, kan op zich nooit beschermen tegen een ziekteHet hele voedingsplaatje telt. Mogelijk eten mensen met gezonde voedingsgewoonten gemiddeld meer noten, waaronder walnoten.

Het is niet zeker of de personen die op de dag dat ze de enquête invulden, en drie lepels walnoten hadden gegeten, iedere dag dergelijke hoeveelheden walnoten eten. Omgekeerd, wie geen walnoten at op de dag van de enquête at er mogelijk wel op andere dagen.

Last but not least werd dit onderzoek gefinancierd door een walnootbedrijf uit Californië, dat er dus alle belang bij heeft dat walnoten positief in de media komen. 

Conclusie

Walnoten zijn een gezond product en maken deel uit van een gezond voedingspatroon. Wie gezond eet, heeft minder risico op diabetes type 2. Dat enkel walnoten dit gunstige effect hebben is onwaarschijnlijk. Overigens werd deze studie gesponsord door een walnotenbedrijf. Let op: drie eetlepels walnoten zijn behoorlijk veel calorieën.