Hoe herken je het verschil tussen hooikoorts en een coronabesmetting?

Voor mensen met hooikoorts breekt een moeilijke tijd aan, want de klachten lijken sterk op die van een coronabesmetting en dat kan veel mensen ongerust maken. Hoe weet je of jij of iemand anders hooikoorts of corona heeft?

Midden februari begon het stuifmeelseizoen van 2021 met de bloei van de els en de hazelaar. Mensen met hooikoorts die hiervoor gevoelig zijn, gaan niezen en hoesten. Het kan ze ongerust maken, omdat deze klachten doen denken aan covid-19. Ook de omgeving zal zich daarom zorgen maken.

Bij het begin van het hooikoortsseizoen vorig jaar raadde de Nederlandse website thuisarts.nl  mensen met hooikoorts aan om op tijd met hun medicatie tegen hooikoorts te starten. Dat doet ze op basis van een advies van het Nederlands Huisarts Genootschap.

Vroeg starten met hooikoortsmedicijnen voorkomt niet alleen de vervelende klachten, maar kan ook nuttig zijn wanneer je naar buiten gaan en met hoesten en niezen anderen bang maakt. Je kan bovendien besmet zijn met het coronavirus.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Hooikoorts en een coronabesmetting hebben gelijkaardige symptomen (hoesten en niezen), maar er zijn ook verschillen. Koorts is het belangrijkste verschil. Hooikoorts gaat, ondanks wat de naam doet vermoeden, nooit gepaard met koorts, een coronabesmetting meestal wel. Artsen spreken daarom liever niet van hooikoorts, maar van een pollenallergie of een allergische rhinitis.

De manier van niezen is anders: niezen bij hooikoorts volgt op een kriebel in de neus, niezen door een coronabesmetting begint niet met een kriebel.

Niet iedereen met een coronabesmetting ontwikkelt koorts. Mensen met hooikoorts kunnen ook besmet worden met het coronavirus zonder het te weten en zullen dan tijdens de niesbuien besmette druppeltjes verspreiden. Om die reden raden artsen aan om meteen te starten met medicatie: dit beschermt ook de mensen in je omgeving.

Conclusie

Mensen met hooikoorts krijgen vaak symptomen als hoesten en niezen, die ook doen denken aan een coronabesmetting. Het belangrijkste verschil is dat je bij een coronabesmetting soms koorts hebt, bij hooikoorts heb je dat niet. Omdat koorts niet altijd aanwezig is bij een coronabesmetting en mensen met hooikoorts ook besmet kunnen zijn met het coronavirus, krijgen ze de raad om op tijd met hun medicatie te starten.