Japan biedt experimenteel ebolamedicijn aan

25 augustus 2014 door A

Japan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een experimenteel medicijn aangeboden dat misschien helpt tegen het ebolavirus.

Japan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een experimenteel medicijn aangeboden dat misschien helpt tegen het ebolavirus. Dat heeft de Japanse regering maandag bekendgemaakt, meldden Japanse media.

Het medicijn heet Favipiravir en is volgens Japanse media al als antigriepmiddel getest voor menselijk gebruik. De maker van het middel is onderdeel van het conglomeraat Fujifilm. De aandelen van Fujifilm gingen na de aankondiging met vier procent omhoog.

In de strijd tegen het dodelijke ebolavirus is al een ander experimenteel medicijn getest. Dat middel, ZMapp geheten, was voor de toediening aan de Amerikaanse hulpverleners Nancy Writebol en Kent Brantly alleen getest op dieren. Writebol en Brantly hadden het ebolavirus opgelopen in West-Afrika en mochten vorige week het ziekenhuis in de VS verlaten.

De Liberiaanse krant Front Page Africa meldde maandag dat een van de drie Liberianen die ZMapp hebben gekregen, zondagavond is overleden. Minister Lewis Brown zegt in de krant dat Abraham Borbor zondag nog door het ziekenhuis liep en dat de artsen hoopten dat hij zou herstellen.

Van de zes mensen die met ZMapp werden behandeld, zijn er twee overleden. Behalve Borbor stierf de 75-jarige Spaanse missionaris Miguel Pajares, die in Liberia werkte en voor behandeling naar een ziekenhuis in Madrid was overgebracht.