Kinkhoest neemt toe en is gevaarlijk voor baby's

Er zijn dit jaar al opvallend meer gevallen van kinkhoest in Vlaanderen dan vorige jaren. Kinkhoest kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor kinderen jonger dan één jaar. Vaccinatie is cruciaal en wordt sterk aangeraden voor kinderen vanaf de leeftijd van acht weken en tijdens elke zwangerschap.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het Departement Zorg telde voor de eerste zes weken van 2024 al 159 meldingen van kinkhoest. In de jaren voor de coronapandemie waren er gemiddeld tachtig gevallen per maand. We zitten nu aan het dubbele in anderhalve maand tijd.

De meeste kinkhoestgevallen komen voor bij kinderen tussen vier en negen jaar, wat niet onlogisch is. Na de vaccinatie als baby is er een boostervaccin op zes jaar, omdat de bescherming dan begint af te nemen. Vlak voor die booster en bij kinderen die de booster niet krijgen, is de bescherming dus verminderd. Dit jaar kwamen in deze leeftijdscategorie al 56 meldingen binnen.

Voor kinderen tussen vier en negen is kinkhoest niet zo gevaarlijk. Maar: ze kunnen hun jongere broers of zussen besmetten, die wel erg kwetsbaar zijn en vatbaar zijn voor complicaties.

Het Departement Zorg zag in januari ook een toegenomen aantal meldingen van infecties en ziekenhuisopnames bij kinderen jonger dan één jaar. Al bij zestien baby's werd dit jaar kinkhoest vastgesteld. Tien van hen werden opgenomen in het ziekenhuis.

Gratis vaccin

Vaccinatie tegen kinkhoest is onderdeel van het basisvaccinatieschema in Vlaanderen. Het is gratis voor kinderen en volwassenen. Het kinkhoestvaccin wordt gegeven op 8, 12 en 16 weken, 15 maanden, 6 jaar en 14 jaar. Volwassenen laten zich daarna best om de tien jaar vaccineren.

De Hoge Gezondheidsraad raadt sinds 2013 aan om vrouwen tussen de 24e en 32e zwangerschapsweek te vaccineren tegen kinkhoest.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Kinkhoest is een zeer besmettelijke bacteriële infectieziekte van de onderste luchtwegen. Het begint met een gewone verkoudheid, binnen de twee weken gevolgd door hoestaanvallen. Voor pasgeborenen en te vroeg geboren kindjes in het bijzonder is het een gevaarlijke situatie, omdat ze hersenschade kunnen oplopen. Oudere kinderen en volwassenen hebben meestal alleen last van een aanhoudende, hardnekkige hoest (meer dan drie weken).

Om baby's te beschermen worden ook zwangere vrouwen gevaccineerd. Op die manier krijgt de baby antistoffen mee vanaf de geboorte.

Om kleine kinderen en kwetsbare mensen te beschermen, is vaccinatie erg belangrijk.

Conclusie

In januari 2024 werden al tien baby’s in een ziekenhuis opgenomen met ernstige kinkhoest. Kinkhoest is een zeer besmettelijke infectieziekte waartegen een uitstekend en veilig vaccin bestaat. Pasgeborenen lopen een risico op hersenschade door kinkhoest. Bij oudere kinderen blijft het meestal bij een aanslepende hoest, maar zij kunnen kleine kinderen en kwetsbare mensen besmetten. Er is een opvallende toename van kinkhoest in Vlaanderen. De Vlaamse overheid roept op om te checken of je gevaccineerd bent.