Kruimels

In topsport bepalen kruimels wie champagne spuit en wie het zoete schuim over zich heen krijgt. En die kruimels vallen te rapen dankzij wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodes, een aerodynamische en energie-efficiënte fietspositie of een sterkere kop.

Wout van Aert wint! Na minutenlange onduidelijkheid hoort de renner eindelijk het verlossende nieuws via de wedstrijdradio. Hij heeft net de Amstel Gold Race gewonnen. De jury moest de finishfoto met een vergrootglas bestuderen. Dan nog kon ze amper zien dat Van Aert de aankomstlijn aantikte met een paar millimeter voorsprong op zijn Britse opponent Tom Pidcock.

Een paar millimeter. De lengte van een kruimeltje chips, bedenk ik terwijl ik het stof met paprikasmaak van mijn trui veeg. En dat na een wedstrijd van 218,6 kilometer. ‘Waar onderweg heeft Van Aert die paar millimeter uitgespaard?’, vraagt de televisiecommentator zich af. Een grapje vermoed ik, maar tegelijk een terechte vraag.

Aan de top bepalen kruimels wie champagne spuit en wie het zoete schuim over zich heen krijgt. Die kruimels mag je zelfs letterlijk nemen. Wout Van Aert en zijn ploegmaats bij Jumbo-Visma gebruiken een applicatie die hen, op basis van persoonlijke data, precies vertelt hoeveel gram koolhydraten, eiwitten of vetten ze mogen opscheppen van het buffet.

Sport is een medicijn dat je beschermt tegen kwalen als overgewicht, hart- en vaataandoeningen, gewrichtsklachten, depressie en diabetes

Er vallen evengoed kruimels te rapen dankzij wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodes, een aerodynamische en energie-efficiënte fietspositie of een sterkere kop. David Brailsford, coach van onder andere viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, lanceerde als eerste de term ‘marginal gains’: het idee dat de som van alle kleine verbeteringen bijdraagt tot het uiteindelijke succes.

Dat kan ver gaan. Britse atleten worden al van voor covid-tijden opgeleid om hun handen correct te wassen en zo het aantal verloren trainingsdagen door voornamelijk verkoudheden te verminderen. De Rode Duivels namen drie jaar geleden gepersonaliseerde matrassen mee naar het WK voetbal in Rusland. En tijdrijder Victor Campenaerts liet in de windtunnel nameten of hij zijn kenmerkende snor al dan niet moest afscheren.

In onze Eos-special sportwetenschap nemen we je mee in het sportlab, waar je ontdekt hoe de topsporters van vandaag worden gemaakt. Uiteraard besteden we ook aandacht aan sport voor iedereen en op elk niveau. Zo is de winst van lichaamsbeweging voor onze gezondheid allesbehalve marginaal. Sport is een medicijn dat je beschermt tegen kwalen als overgewicht, hart- en vaataandoeningen, gewrichtsklachten, depressie en diabetes.

Tijdens de voorbije lockdowns ondervonden we ook hoe belangrijk sport en beweging is voor ons mentaal en sociaal welzijn. Mijn loopschoenen en koersfiets waren nog meer dan anders trouwe compagnons die grijze dagen kleur helpen geven. Daarom heb ik al die gezondheidsargumenten eigenlijk niet eens nodig. Sporten is gewoon een van de deugden van het leven. Of wat dacht je van dit voorstel: bind je sportschoenen aan en werk jezelf in het zweet, nestel je vervolgens voldaan in de zetel, en verorber onze Eos-special als recovery food.