Kunnen voedingssupplementen een herfstdip verhelpen?

Iedere herfst zijn er mensen die zich lusteloos en moe voelen. Zo’n herfstdip, zoals dit genoemd wordt, komt onder andere door een tekort aan zonlicht. Een groep ondernemers uit Antwerpen bracht een assortiment aan voedingssupplementen uit dat je weer energiek zou doen voelen. Werkt dit wel?

Een Antwerpse firma wil de consument gezonder maken met voedingssupplementen. Het idee achter het concept is dat gezonde voeding altijd beter is, maar we maken hier niet altijd een prioriteit van. Volgens deze firma kunnen voedingssupplementen dus nuttig zijn om de nadelen van ongezonde voeding te compenseren.

Na inschrijving ontvang je om de twee weken een pakket met voedingssupplementen, waarvan je elke ochtend en avond vier pillen moet nemen. De ochtendpillen stimuleren de energie, het brein, en ze bevatten omega-3-vetzuren en plantaardige stoffen. De avondpillen zijn goed voor de beenderen, de immuniteit en de vertering. De pillen zijn samengesteld uit vitaminen, plantenextracten, mineralen, cafeïne en verteringsenzymen. Deze aanpak kost 100 euro per maand.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Eerst en vooral zijn er geen studies die aantonen dat de gezondheid van mensen die deze cocktails innemen erop vooruitgaat. Dergelijke supplementen werken dikwijls volgens het associatiesysteem: vitamine D is goed voor de beenderen, dus een pil die vitamine D bevat, is goed voor de beenderen. Op geen enkel moment wordt aangetoond dat gebruikers van vitamine D daadwerkelijk sterkere beenderen hebben.

"Deelnemers die supplementen met bètacaroteen, vitamine E en/of vitamine A namen, leefden zelfs minder lang. Voedingssupplementen zijn dus niet zonder gevaar"

Een tweede punt is dat voedingssupplementen niet zonder gevaar zijn. In 2012 gingen onderzoekers in een overzichtsartikel de gezondheidsvoordelen van voedingssupplementen na. Ze verzamelden de resultaten van 78 studies op bijna 300.000 deelnemers. Voedingssupplementen hadden geen invloed op het voorkomen van gezondheidsproblemen. Integendeel: deelnemers die supplementen met bètacaroteen, vitamine E en/of vitamine A namen, leefden minder lang. Voedingssupplementen zijn dus niet zonder gevaar, kunnen geen gezonde voeding vervangen en beïnvloeden evenmin het energieniveau. Te hoge doseringen kunnen op termijn schadelijk zijn voor gezonde volwassenen.

Raadpleeg je huisarts vooraleer je 100 euro per maand uitgeeft aan voedingssupplementen. Op basis van onderzoeken kan je huisarts nagaan of je al dan niet nood hebt aan supplementen. Heb je geen echte tekorten, dan is dit weggegooid geld. Heb je een herfstdip, probeer dan deze aanpak: bewegen, naar buiten gaan en gezond eten.

Conclusie

Voedingssupplementen kunnen nuttig zijn bij een tekort aan een voedingsstof, maar vaak is dat niet het geval. Als je geen echte tekorten hebt, zijn deze supplementen nutteloos en niet zonder gevaar. Neem ze niet op eigen initiatief, maar raadpleeg eerst je huisarts.