‘Lichtgevende e-reader veroorzaakt slapeloosheid’

22 december 2014 door A

Door het licht dat de apparaten afgeven, raakt het bioritme verstoord en worden minder slaaphormonen aangemaakt.

Mensen die voordat ze gaan slapen nog een boek lezen op een lichtgevende e-reader of iPad, kunnen dat maar beter niet doen. Door het licht dat de apparaten afgeven, raakt het bioritme verstoord en worden minder slaaphormonen aangemaakt.

Als je vier uur hebt gelezen vanaf een e-reader of iPad, heb je gemiddeld anderhalf uur later dan normaal het gevoel dat je moe bent. Dat komt doordat de computers blauwer licht afgeven dan gewone lampjes op een nachtkastje, blijkt maandag uit onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Je lichaam maakt door dat blauwe licht minder melatonine aan. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt.

Het blauwe licht werd al langer gezien als de boosdoener achter slaapproblemen, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond. Onderzoekers van de Harvard Universiteit in Boston deden onderzoek naar het gebruik van e-readers en iPads op slaap. Twaalf deelnemers lazen vijf dagen na elkaar een papieren boek en vijf dagen na elkaar een digitaal boek. De mensen die vanaf een apparaat hadden gelezen, vielen tien minuten later in slaap dan diegenen die van papier hadden gelezen. Ook was hun remslaap twaalf minuten korter en voelden ze zich 's ochtends minder uitgerust.