Mannen met borstkanker nog te veel onder de radar

In Het Belang van Limburg toont Patrick Bastiaens zijn litteken na borstkanker: ‘Ik dacht dat ik de eerste man in België was. Ik wist niet dat borstkanker bij mannen bestond’. Op 7 oktober is het de internationale dag van borstkanker bij mannen. Want ook mannen kunnen borstkanker krijgen.

Waar komt dit nieuws vandaan?

Borstkanker bij mannen is zeldzaam. Jaarlijks worden in België een honderdtal mannen met borstkanker geconfronteerd, tegenover meer dan 10.000 vrouwen. De ziekte komt dus 100 keer vaker voor bij vrouwen. Of op 100 vrouwen met borstkanker, is er 1 man.

Patrick Bastiaens is een van die mannen die borstkanker hebben gehad. Samen met lotgenoten, verenigd in de vzw BorstkankerMAN, vraagt hij meer aandacht voor de ziekte bij mannen. In oktober, sinds vele jaren de maand waarin aandacht gevraagd wordt voor borstkanker, vragen de mannen hun plek op 7 oktober: de internationale dag voor borstkanker bij mannen.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Aandacht voor borstkanker bij mannen is nodig om meerdere redenen:

  1. Veel mensen weten niet dat borstkanker ook mannen kan treffen.
  2. Mannen zijn daardoor niet alert voor knobbeltjes en andere abnormaliteiten in een borst en raadplegen soms te laat een arts.
  3. De kanker is anders dan bij vrouwen, maar wordt wel op dezelfde manier behandeld, wat mogelijk niet terecht is.

Verschillende verenigingen doen inspanningen om deze voor mannen zeldzame kanker onder de aandacht te brengen en mannen goed te informeren.

  • De vzw BorstkankerMan steunt en informeert individuele patiënten, verspreidt info onder de bevolking, behartigt de belangen van mannelijke patiënten en treedt op als hun woordvoerder.
  • Ook BIG against breast cancer vraagt in haar BIG October-campagne aandacht voor borstkanker bij mannen.
  • De vzw Pink Ribbon geeft in haar vele campagnes in de strijd tegen borstkanker ook de mannen een plaats.

Dat borstkanker bij mannen niet helemaal overeenkomt met borstkanker bij vrouwen, blijkt uit onderzoek, samengebracht in de recente masterthesis van Maud Claeys (UZ Leuven): er zijn belangrijke verschillen in de karakteristieken tussen mannelijke en vrouwelijke borstkanker. Dat roept de vraag op of dezelfde behandelingen die gebruikt worden voor vrouwen, ook geschikt zijn voor mannen.

  • Bijna alle borstkankers bij mannen zijn hormoongevoelig.
  • Mannelijke patiënten zijn gemiddeld ouder.
  • Zwaarlijvigheid blijkt bij hen geen risicofactor voor borstkanker.
  • De overlevingspercentages zijn doorgaans wat lager, mogelijk ook omdat mannen bij een knobbeltje niet meteen aan borstkanker denken.

Op dit moment is er te weinig onderzoek naar deze zeldzame kanker bij mannen.

Conclusie

Mannen zijn niet geneigd om bij een knobbeltje in een borst snel een arts te raadplegen, want nog te veel mensen denken dat borstkanker een louter vrouwenziekte is. Toch is bij personen met borstkanker ongeveer 1 op de 100 een man. Bij mannen heeft de ziekte andere karakteristieken, maar ze wordt behandeld zoals bij vrouwen. De overlevingskansen liggen lager voor mannelijke patiënten dan voor vrouwelijke. Een reden te meer om ook hen te sensibiliseren voor tekens van borstkanker. Op 7 oktober, de internationale dag van borstkanker bij mannen, wordt hiervoor aandacht gevraagd.

Wil je graag meer weten over borstkanker bij mannen? Lees er meer over in dit artikel van Eos-redacteur Els Verweire.