‘Meer gewrichtspijn bij warmer weer is fabeltje’

10 augustus 2017 door SST

Een grootschalig onderzoek van zoekopdrachten in Google toont aan dat mensen meer last hebben van hun knieën en heupen als het buiten warm is. Maar daarom is er nog geen betekenisvol verband.

Bij koud en vooral vochtig weer hoor je mensen met reumaklachten (en vergelijkbare aandoeningen zoals fibromyalgie) wel eens zeggen dat ze meer pijn hebben in hun spieren en gewrichten. Sommigen beweren zelfs bij hoog en bij laag te kunnen voorspellen wanneer het weer gaat omslaan. Nochtans hebben wetenschappers nooit een duidelijk wetenschappelijk verband tussen het weer (buiten) en de acute staat van gewrichten en spieren kunnen vinden.

De resultaten van een langdurig en breed onderzoek naar de zoekresultaten in Google geassocieerd met gewrichtspijn, lijkt nu toch iets te hebben opgeleverd. In het onderzoek turfden Amerikaanse wetenschappers de zoekopdrachten ingegeven in Google tussen begin 2011 en eind 2015, door mensen in niet minder dan 45 steden in de Verenigde Staten – ze gebruikten hiervoor de handige tool Google Trends. Het resultaat van die analyse koppelden ze aan de weergegevens over dezelfde periode.

De onderzoekers vonden enkel een verband tussen méér pijn in specifieke gewrichten – namelijk in de knieën en de heupen – en een stijgende buitentemperatuur. Dit terwijl er tijdens regendagen net (iets) minder zoekopdrachten waren.

Vreemd genoeg willen de vorsers van een rechtstreeks, betekenisvol verband niet weten. Ze wijten de resultaten simpelweg aan het feit dat mensen tijdens warme, mooie dagen veel actiever zijn en daardoor hun knieën en heupen sterker belasten. Een hypothese die ze nu nog verder willen onderzoeken.