Minimalistische schoenen versterken je voetspieren

Dagelijks gebruik van minimalistische schoenen versterken je voetspieren net zozeer als gerichte krachttraining.

Krachtige voetspieren zijn van groot belang voor de preventie van letsels bij atleten, alsook het verminderen van het valrisico bij ouderen. Je voetspieren zorgen namelijk zowel voor een krachtige afstoot tijdens het lopen als het algemeen vermogen om je evenwicht te bewaren. Twee onafhankelijk onderzoeksgroepen, vanuit Brigham Young University en University of Liverpool, stelden beide vast dat wandelen met minimalistische schoenen je voetspieren meer versterkt dan standaard schoeisel.

Wat zijn minimalistische schoenen? 

Minimalistische schoenen geven geen steun, hoewel dit type schoeisel je voeten beschermt heb je het gevoel op blote voeten te lopen. De schoenen zijn volledig vlak, zeer flexibel en hebben een hele dunne zool. Doordat de schoen minder steun geeft gaan je spieren harder moeten werken.

Minimalistische schoenen

Effectiviteit van minimalistische schoenen

Een oefenprogramma volhouden om je voet- en teenspieren te versterken is voor recreatieve sporters, laat staan voor ouderen, niet evident. Je schoeisel daarentegen aanpassen, vraagt veel minder moeite als je weet dat de effecten bijna even groot zijn. Onderzoekers van Brigham Young University vroegen 57 ervaren lange afstandslopers om acht weken lang een krachttrainingsprogramma te volgen voor voet- en teenspieren of om minimalistische schoenen te dragen tijdens dagelijks activiteiten ofwel geen van beide te doen. Ze toonden aan dat zowel de kracht als de spiermassa in de voetspieren in gelijke mate toenam bij beide interventies, maar dat beide beter zijn dan standaard schoeisel.

Gelijkaardige resultaten werden gevonden aan de Universiteit van Liverpool. Doctoraatsstudent Rory Curtis volgde 46 volwassenen op die zes maanden lang minimalistische schoenen droegen tijdens dagdagelijkse activiteiten. Hij toonde in zijn onderzoek aan dat de spierkracht van de tenen met bijna 60% toenam in vergelijking met standaard schoeisel waar geen krachtstoename werd waargenomen.

Krachtmeter voor de voet- en teenspieren

Kan ik hardlopen met minimalistische schoenen? 

Zeer zeker, maar het is niet omdat het gebruik van minimalistische schoenen je voeten versterkt tijdens het wandelen dat je deze schoenen ook best zo snel mogelijk draagt tijdens het hardlopen. Bijkomend onderzoek van de Brigham Young University toont aan dat 50% van de hardlopers overbelastingsletsels ontwikkelt bij het dragen van dit type schoeisel. Zij raden dan ook aan dat een overgangsperiode van standaard loopschoenen naar minimalistische loopschoenen noodzakelijk is om je voet te laten wennen aan de verminderde demping.