Moedermelk voorkomt dodelijke darminfectie

Antistoffen in moedermelk beschermen prematuurtjes tegen necrotiserende eterocolitis (NEC), een levensbedreigende bacteriële infectie van de darmwand.

‘Bij kindjes met NEC komen bepaalde bacteriën, Enterobacteriaceae, vaker voor in de darmflora. Dat weten we al jaren. Nu ontdekten we dat het eigenlijk niet uitmaakt hoeveel Enterobacteriaceae er in de darmen leven, maar of die al dan niet gebonden zijn aan de antistof IgA’, zegt Timothy Hand, immunoloog aan de Universiteit van Pittsburg in de VS.

Gezonde darmbacteriën

Het team kwam tot die conclusie nadat het uitwerpselen van gezonde premature kindjes vergeleek met die van prematuurtjes die aan NEC leden. Bij gezonde baby’s waren de meeste Enterobacteriaceae gebonden aan de antifstof immunoglobulin A (IgA), waardoor verschillende gezonde darmbacteriën zich konden vestigen. Bij de kindjes met NEC, namen de Enterobacteriaceae over.

Daarnaast vergeleken de onderzoekers kindjes die moedermelk kregen, met leeftijdsgenootjes die flesvoeding dronken. Daaruit bleek dat met de borst gevoede baby’s meer antistof IgA hadden dan kindjes die een flesje kregen.

Donormelk beste alternatief

Om helemaal zeker te zijn over de link tussen NEC en de antistof IgA, zette het onderzoeksteam een experiment op poten. De ontwikkeling van de darmen is verglijkbaar tussen pasgeboren muizen en menselijke baby’s van 24 weken oud. Daarom kweekten de wetenschappers muizen die geen IgA in hun moedermelk kunnen produceren. Daaruit bleek dat de muizenpups die geen IgA kregen via hun melk, een even groot risico op NEC liepen als hun broertjes en zusjes die flessenvoeding dronken.

‘Voor prematuurtjes die geen melk kunnen krijgen van hun eigen moeder is donormelk het beste’, besluit Hand. ‘IgA toevoegen aan flesvoeding is geen evenwaardig alternatief, omdat moedermelk naast IgA nog andere essentiële stoffen bevat. De beste optie is om donormelk te testen en de melk met de meeste beschermende antistoffen aan het kwetsbaarste kindje te geven.’