Ruik en proef je plots niets meer? Dit kan een symptoom van corona zijn

Reuk- en smaakverlies zijn vaak de eerste en enige symptomen van covid-19. Jezelf afzonderen is dan wellicht aangewezen.

Uit een aantal kleine studies blijkt dat dertig tot negentig procent van de coronapatiënten plots minder goed ruikt en smaakt. Een studie daarvan werd gecoördineerd vanuit de universiteit van Bergen: van 417 Europese patiënten die een lichte vorm van covid-19 vertoonden, rapporteerde 86 procent een verlies van geur en 88 procent een verlies van smaak. 

Omdat deze onderzoeken onderling zeer verschillend zijn uitgevoerd, richtten 600 wetenschappers, artsen en patiëntenorganisaties uit 50 landen het Global Consortium for Chemosensory Research op. Iedereen die de afgelopen veertien dagen corona-achtige verschijnselen heeft gehad (dus bijvoorbeeld ook gewone griep), kan online een vragenlijst invullen op basis waarvan de onderzoekers grootschalige en dus statistisch betrouwbare data willen verzamelen over de geur- en smaakproblemen die veel covid-19-patiënten ervaren. De gegevens kunnen wellicht leiden tot een vroegere diagnose van de ziekte. 

‘Er zijn aanwijzingen dat reuk- en smaakverlies vroegtijdige symptomen van covid-19 zijn en dat ze eerder optreden dan andere symptomen zoals koorts en hoesten’, vertelt Sanne Boesveldt van de universiteit van Wageningen. Ze is gespecialiseerd in onderzoek naar reuk-, smaak- en eetgedrag en coördineert het onderzoek in Nederland. ‘Er zijn nu zelfs gevallen bekend waarin dat de enige symptomen waren.’

Geen verstopte neus

De onderzoekers hopen onder andere uit te vissen hoe vroeg het verlies van geur en smaak optreedt en hoe lang het aanhoudt. Maar ook waar dat geur- en smaakverlies bij covid-19 precies vandaan komt. Bij een verkoudheid ruiken we slecht omdat we een verstopte neus hebben, maar bij covid-19 lijkt er iets anders te gebeuren. ‘Het lijkt erop dat het coronavirus het weefsel aantast waarin de reukreceptoren zitten die de hersenen het sein geven dat er geuren kunnen worden waargenomen’, vertelt Boesveldt. 

Boesveldt vermoedt dat een coronabesmetting alleen het reukvermogen aantast, omdat door een verminderd reukvermogen niet alleen de geur maar ook de smaak van voedsel wegvalt. ‘Bij 95 procent van alle patiënten die niets meer proeven, is het smaaksysteem nog intact’, vertelt ze. 

Vooraleer het onderzoek resultaten heeft opgeleverd, lijkt het Boesveldt aangewezen dat al wie plots minder goed ruikt en smaakt in quarantaine gaat om een verdere verspreiding van het virus in te dijken. Dat is ook de mening van Claire Hopkins van de Britse Society of Otorhinolaryngology die hen een isolatie van 7 dagen aanraadt. 

Wie de voorbije 14 dagen last heeft gehad van griep-achtige verschijnselen en/of geur- en smaakverlies, kan de vragenlijst invullen op https://gcchemosensr.org/surveys/

 

Voor meer informatie over het Global Consortium for Chemosensory Research:

Website: http://gcchemosensr.org/ 

Twitter: @GCChemosensoryR